Hlavní obsah

Aleš Brichta navrhuje na Hrad Karla Gotta

PRAHA

Metalový zpěvák Aleš Brichta, dlouholetý člen Arakainu, nyní vedoucí vlastního souboru Grizzly, stojí za iniciativou nazvanou Karel Gott - prezident, ke které se dále připojili zpěvák Lou Fanánek Hagen a zpěvák a advokát Petr Pečený.

Foto: Marek Venuta
Článek

Podle nich jde o seriózní akci, jejímž cílem není ani tak prosadit legendu české popmusic na Pražský hrad, ale spíše ´popíchnout´ politiky, kteří již dvakrát nebyli schopni zvolit nástupce Václava Havla.

"Potom, co poslanci předvedli při druhé volbě, nevěřím, že se budou schopni dohodnout ve třetí. V případě přímé volby se tím pádem snažíme zákonodárcům naznačit, že to může být úplně jinak, než si představují," řekl Brichta. Pokud by se parlament neshodl ani v třetí volbě, což se podle něj může stát, došlo by na přímou volbu. A ta má podle politologů i svá úskalí - prosadit se v ní mohou i populisté či demagogové. Vzhledem k financím potřebným na vedení předvolební kampaně odborníci soudí, že šanci budou mít pouze kandidáti zavedených politických stran nebo bohatí lidé typu mediálního magnáta Vladimíra Železného či podnikatele Václava Fischera.

Podrobnosti chtějí zástupci iniciativy prozradit až ve středu na tiskové konferenci, na níž hodlají novinářům poskytnout i prohlášení Karla Gotta. Brichta sice tvrdí, že Gott by asi nechtěl kandidovat na prezidenta, ale stát se může cokoliv: "Vždyť jsme měli dramatika prezidenta, tak co by nemohl být prezidentem zpěvák."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám