Hlavní obsah

Zlatý slavík již sepsal prohlášení ke kandidatuře

– PRAHA

Několikanásobný zlatý slavík Karel Gott již sepsal prohlášení ke své případné kandidatuře na funkci hlavy státu. K dispozici ho má nyní jeho pěvecký kolega Aleš Brichta, který s ním chce ve středu seznámit veřejnost. Celé úterý ale jeho obsah ještě úzkostně tajil a cokoli bližšího z toho, co v Gottově prohlášení stojí, odmítl zveřejnit.

Foto: Anna Burdová

Ilustrační foto.

Článek

Iniciativa nazvaná Karel Gott - prezident, k níž se vedle Brichty (Grizzly, dříve metalový Arakain) připojili také zpěváci Lou Fanánek Hagen (pubrockové Tři sestry) a Petr Pečený (rockandrollový Doktor P.P.), je podle jejích autorů seriózní akcí, jejímž cílem není ani tak prosadit legendu české popmusic na Pražský hrad, ale spíše "popíchnout" politiky, kteří již dvakrát nebyli schopni zvolit nástupce Václava Havla.

Gott by se mohl podle výzvy o prezidentský úřad ucházet v přímé volbě, pokud se prezidenta nepodaří parlamentu zvolit ani napotřetí. Představou, že by mohl být hlavou státu zvolen fenomén popmusic, se již baví nejen novináři, ale i politici. "Karel Gott na úřad prezidenta? Nevím, jestli je to možné nebo není, ale bylo by to velmi zajímavé. Byl by to opravdu prezident, kterého by jiní neměli," reagoval například na iniciativu šéf KDU-ČSL a ministr zahraničí Cyril Svoboda.

Naopak předsedu ČSSD a vlády Vladimíra Špidlu zpráva o Gottově případném tažení proti politikům zjevně příliš nezaujala. "Dnes jsem viděl v tisku, že by to Karel Gott vzal a že uvažuje o přímé volbě, a já to nekomentuji," uvedl pouze.

Přímá volba prezidenta má podle politologů i svá úskalí - prosadit se v ní mohou i populisté či demagogové. Vzhledem k financím potřebným na vedení předvolební kampaně odborníci soudí, že šanci budou mít pouze kandidáti zavedených politických stran nebo bohatí lidé typu mediálního magnáta Vladimíra Železného či podnikatele Václava Fischera.

Reklama

Související články

Aleš Brichta navrhuje na Hrad Karla Gotta

Metalový zpěvák Aleš Brichta, dlouholetý člen Arakainu, nyní vedoucí vlastního souboru Grizzly, stojí za iniciativou nazvanou Karel Gott - prezident, ke které...

Výběr článků

Načítám