Hlavní obsah

Nejlevnější set-top boxy jsou už vyprodané, přechod na DVB-T2 začíná

Právo, svj

Přechod na nový vysílací standard DVB-T2 začne 27. listopadu v Praze a ve středních Čechách z vysílačů Žižkov a Cukrák. Kdo vidí na některých televizních kanálech varovný piktogram, měl by si pro příjem signálu pořídit set-top box nebo nový televizor.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Cena set-top boxů začínala na 550 Kč, ale ty už jsou beznadějně vyprodané. Tyto typy někteří internetoví prodejci už ani nenabízejí, jiní, např. Datart, slibují dodávku od 9. prosince. Nyní se cena nejlevnějších pohybuje kolem 750 korun.

Podle obchodníků je těchto k mání stále dost. „Nejlevnější set-top boxy se vyprodaly téměř okamžitě. V současnosti se jejich cena pohybuje kolem osmi set korun. Set-top boxů máme v nabídce stále dostatek,“ sdělila Právu mluvčí internetového prodejce Alza.cz Patricie Šedivá. Jak dodala, prodeje set-top boxů se kvůli DVB-TV2 meziročně zvedly raketově, konkrétně jedenáctinásobně.

Musí vám pronajímatel zajistit příjem televizního vysílání ve standardu DVB-T2?

Finance

„Zájem o set-top boxy je skutečně enormní,“ potvrdila Právu Pavla Hobíková i z Mall.cz. „V současné době patří k cenově nejvýhodnějším například set-top box GoGEN DVB 132 T2 PVR za 749 korun,“ informovala. „Za tuto cenu máme v nabídce více modelů, které jsou plně kompatibilní i se staršími modely televizorů,“ dodala Hobíková z Mall.cz.

K nejprodávanějším podle ní patří Tesla TE-380 mini, Tesla TE-310 a Sencor SDB 5002T, kterých se prodají vyšší stovky kusů denně. Meziročně jde o nárůst v řádech stovek procent. „S tímto náporem jsme počítali a jsme stále dostatečně předzásobeni. V současné době máme skladem tisíce kusů od různých modelů. Set-top boxy jsme u našich dodavatelů doobjednávali a na jejich doskladnění právě čekáme. Do Česka nejsou na cestě standardně lodní dopravou, ale výjimečně letecky,“ dodala Hobíková.

Nejmenší set-top box u televizoru ani není vidět

Hardware

Přes prodávané set-top boxy lze v drtivé většině případů připojit i starší televize, které lidé mají třeba na chatách. „Kompatibilita závisí na výstupu signálu ze set-top boxu do televize (zpravidla konektory HDMI nebo SCART) a možnostech vstupu signálu do televize. Aby bylo možné set-top box pro příjem DVB-T2 zapojit k staršímu televizoru, je zpravidla nutné, aby televizor měl možnost vstupu HDMI nebo SCART,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová. Jak doplnila, většina starších televizí mívá SCART.

„Pak je nutné zkontrolovat při nákupu set-top boxu, zda má výstup do televize i prostřednictvím tohoto konektoru,“ uvedla. V případě, že si zákazník není jistý, zda lze nový set-top box propojit se starší televizí, podle Šedivé to může konzultovat s prodejcem. Pokud starý televizor dosud umožňoval příjem vysílání DVB-T, měl by podle Filipové většinou umožňovat i příjem DVB-T2. A to prostřednictvím nového set-top boxu pro příjem DVB-T2/HEVC.

Přechod na DVB-T2 je tady. S našimi radami o své oblíbené pořady nepřijdete

Komerční články

„Je přitom opět nutné zkontrolovat výstupy set-top boxu a vstup signálu do televize. Pokud by měl starší televizor obrazovku jen ve standardním rozlišení apod., nemusel by plně využít možnosti DVB-T2 vysílání,“ upozornila mluvčí. Podle zářijového průzkumu je v domácnostech kolem pěti až šesti procent televizorů pořízených před rokem 2008, tedy před přechodem na digitální televizní vysílání DVB-T.

„Většinou je rodiny využívají jako druhý televizor nebo na chatě. Zbývající televizory domácnosti pořizovaly zpravidla po roce 2013. S tím, že od roku 2016 už byl vysoký podíl televizorů, které už přijímají DVB- T2/HEVC přímo, tedy bez nutnosti pořizovat set-top box,“ dodala Filipová.

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Kupovali jste kvůli DVB-T2 set-top box, nebo novou televizi?
Set-top box
26 %
Televizi
15,4 %
Zatím nic
58,6 %
Celkem hlasovalo 4580 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám