Hlavní obsah

Musí vám pronajímatel zajistit příjem televizního vysílání ve standardu DVB-T2?

Novinky, bab

Konec televizního vysílání ve formátu DVB-T se nezadržitelně blíží. Někteří lidé tak kromě technické stránky přechodu na nový standard vysílání DVB-T2, budou řešit i to, zda coby nájemníci bytu v domě se společnou anténou mají právo požadovat po pronajímateli zajištění příjmu televizního vysílání v novém standardu DVB-T2 a co pro to musí udělat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Pokud máte pronajatý byt v domě se společnou anténou, může se vás týkat jedna ze tří situací.

Tou první je, že s pronajímatelem nemáte v nájemní smlouvě upravené tzv. nezbytné služby, které je povinen po dobu nájmu zajišťovat.

„V takovém případě má pronajímatel ze zákona povinnost zajistit příjem rozhlasového a televizního vysílání. Má se totiž za to, že nezbytnými službami jsou dodávky vody, odvoz a odvádění odpadních vod včetně čištění jímek, dodávky tepla, odvoz komunálního odpadu, osvětlení a úklid společných částí domu, provoz a čištění komínů, případně provoz výtahu a právě také zajištění příjmu rozhlasového a televizního vysílání,“ vysvětlil Petr Šmelhaus, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest.

Na nový televizní formát DVB-T2 není připravena téměř polovina domácností

Internet a PC

Druhou možností je to, že v nájemní smlouvě jsou upraveny podmínky poskytování služeb spojených s nájmem bytu, a to včetně zajištění příjmu rozhlasového a televizního vysílání.

Pokud vám pronajímatel jak v prvním, tak ve druhém případě nezajistí příjem rozhlasového a televizního vysílání po ukončení vysílání ve formátu DVB-T, písemně ho na to upozorněte a vyzvěte k nápravě. Ve svém upozornění byste měli stanovit přiměřený termín pro nápravu situace a zároveň ho informovat, že nezjedná-li ji ve stanovené lhůtě, podniknete právní kroky včetně možnosti ukončení nájemní smlouvy.

V Praze a jejím okolí odstartuje vypínání vysílačů DVB-T už 27. listopadu 2019, a to vypnutím DVB-T vysílání České televize. Hlavní vlna pak bude probíhat od ledna do června 2020, přičemž po červnu příštího roku již nebude možné naladit vysílání ve stávajícím formátu nikde na našem území.

Ze zákona přímo nevyplývá, jak má být služba příjmu rozhlasového a televizního vysílání pronajímatelem zajištěna. Je na něm, jaký technický a organizační způsob zvolí.

„Z rozhodování českého nejvyššího soudu ovšem plyne, že vlastník domu nebo bytu je povinen umožnit jeho uživatelům příjem televizního vysílání za podmínky, že v daném místě je signál přiměřené kvality. Stejně tak je povinen umožnit zřízení vnitřního telekomunikačního rozvodu, včetně koncového bodu. Dojde-li mezi vlastníkem domu nebo bytu a jeho uživateli ke sporu o rozsah této povinnosti, rozhodne stavební úřad,“ uvedl Šmelhaus.

Jak se připravit na přechod na DVB-T2

Finance

Třetí, avšak méně častou situací je to, že ve smlouvě je uvedeno, že pronajímatel příjem rozhlasového a televizního vysílání zajišťovat nebude.

„Pak je situace jasná, je na nájemci, aby si sám zajistil příjem televizního vysílání, pokud ho chce. Ovšem pouze takovým způsobem, aby nezasahoval do práv pronajímatele, například nedovolenou montáží antény na budovu nebo souvisejícím poškozováním bytu,“ doplnil Šmelhaus.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám