Hlavní obsah

Něco muselo zabrat. Reprodukční číslo kleslo na 1,1

Novinky, jam

Zatímco v uplynulých dvou týdnech reprodukční číslo klesalo poměrně pomalu a spíše se vždy několik dní drželo na stejné hodnotě, v posledních dnech se tempo jeho poklesu zrychlilo. Ve středu 28. října se poprvé od začátku října dostalo na hodnotu 1,1. Zavedená protiepidemická opatření se tak zřejmě začínají projevovat.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Na covidovém oddělení KARIM Všeobecné fakultní nemocnice v Praze pomáhají i medici

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

Oficiální hodnotu čísla R zveřejňuje Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) jednou týdně, většinou v pátek. Novinky číslo zveřejňují na základě dat portálu Data Against Covid, jsou tedy možné menší rozdíly.

Model ÚZIS se naplňuje. Počty hospitalizovaných předpověděl měsíc dopředu

Domácí

Reprodukční číslo, které ukazuje kolik dalších lidí může infikovat jeden nakažený člověk, od začátku října narůstalo z hodnoty 1,1 až na 1,5. V den oslav vzniku samostatného Československa, tedy ve středu 28. října, se hodnota R opět poprvé od 4. října dostala na 1,1, předchozí dva dny byla na hodnotě 1,2. V úterý s touto hodnotou přibylo 15 663 nových případů.

Než k tomuto poklesu došlo, čtrnáct dní se číslo R kontinuálně drželo mezi hodnotou 1,3 a 1,4.

Opatření mají setrvačnost

„Možná vás překvapím, ale těch 15 000 není úplně tak špatná zpráva, ačkoliv je to rekord. Pokud by vývoj takto pokračoval, což znamená, že to stále ještě poroste, ale to tempo se bude stále snižovat, tak to je cesta správným směrem,” řekl ve středu Českému rozhlasu Hamáček s tím, že začátkem či v polovině listopadu začnou při tomto vývoji padat i rekordní počty nárůstů.

Epidemie má podle něj velkou setrvačnost, proto opatření, která byla přijata v září, zabírají pomalu. Navíc nebyla pro zpomalení epidemie dostatečná, vláda tak 5. října zavedla nouzový stav, aby mohla výrazně omezit pohyb osob. Přibližně jednou týdně však kabinet restrikce zpřísňoval až do tzv. lockdownu, kdy se zavřela většina obchodu a služeb, lidé nesmějí v noci vycházet z domu, a pokud to jde, měli by pracovat z domova.

Začal platit zákaz vycházení. Ven můžete jen kvůli práci, zdraví nebo psovi

Domácí

Než se však poslední přijímaná opatření projeví, bude to trvat minimálně týden až 14 dní. Některá dřívější opatření se již ale vzhledem k poklesu čísla R zřejmě projevují.

Nejčernější scénář není, pro zpomalení je ale třeba 0,8

Kdyby se číslo drželo na hodnotě 1,5, jak bylo na začátku října, šlo by o jeden z nejčernějších scénářů. Na konci října bychom museli podle dřívějšího vyjádření předsedy České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Vladimíra Černého počítat s denními přírůstky 22,5 tisíce nakažených. Nyní se přírůstky pohybují mezi 10 a 16 tisíci.

Nejčernější scénář se však i kvůli velmi restriktivním opatřením nenaplňuje. Pro zpomalení epidemie však zatím ani číslo 1,1 nestačí. Aby se epidemie dostala pod kontrolu, je potřeba dosáhnout hodnoty 0,8.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám