Hlavní obsah

Číslo R jde dolů jen pomalu, drží se na 1,3. Prymulovým cílem je 0,8

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reprodukční číslo, tedy číslo, které udává, kolik lidí nakazí jeden pozitivně testovaný na koronavirus, už několik dní neroste. V neděli podle výpočtů skupiny analytiků Data Against Covid kleslo na 1,3 a drží se na něm. Teprve až klesne pod 1, bude to znamenat, že nákaza ustupuje. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) během zavádění opatření řekl, že cílem se srazit R na 0,8.

Článek

Číslo dosahovalo hodnot kolem 1,5 v polovině září a pak opět 9. října. Od té doby lehce kleslo. Očekává se, že by se pomalu měla projevovat opatření přijatá od 14. října, kdy se zavřely školy a restaurace.

Ministr zdravotnictví Prymula řekl, že podle něj bude nakažených přibývat do konce října. Od 2. listopadu plánuje otevřít první stupně základních škol.

Reprodukční číslo je poměrně komplikovaný ukazatel, který udává počet dalších osob, které se přímo nakazí od jednoho pacienta. Pokud je hodnota větší než 1, znamená to, že nakažený nakazí více než jednu osobu. Tzv. číslo R je velmi ovlivněno lokálními ohnisky a systémem testů.

Například efekt zavedení roušek v první polovině října se projevil poklesem na konci měsíce, kdy bylo reprodukční číslo po několik dní 1,1. Pak opět začalo růst.

Prymula: Reprodukční číslo jsme srazili. Pozitivních je ale příliš

Koronavirus

Číslo R neukazuje aktuální stav nákazy, ale stav zhruba před týdnem až 14 dny. Číslo R má zásadní vliv na šíření nákazy v čase. Jeho dlouhodobý pohyb ve vyšších hodnotách znamená stále rychlejší a rychlejší šíření, které přispívá k exponenciálnímu růstu nakažených. Každé zvýšení či snížení čísla R hraje při tak vysokém počtu pozitivních případů, jaký nyní Česko má, velkou roli ve vývoji počtu dalších nakažených.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám