Hlavní obsah

Návrat do škol musí zůstat prioritou, reaguje opozice na Babišovy pochyby

Právo, špf

Návrat dětí do škol musí zůstat prioritou, zní z opozice poté, co návrat prvních studentů do škol od příštího týdne zpochybnil v sobotu premiér Andrej Babiš (ANO). Plán podle něj ohrožuje špatná epidemická situace. Co nejrychlejší návrat vybraných ročníků do lavic byl přitom jednou z podmínek hejtmanů, kteří na žádost vlády iniciovali nové vyhlášení nouzového stavu.

Foto: Novinky

Testování dětí ve třídách. Ilustrační foto

Článek

„Pokud budeme mít 20 tisíc nakažených na konci února a nemocnice budou plné, tak pro návrat všech dětí do škol osobně nejsem,“ sdělil v sobotu Babiš. Přesně před týdnem se přitom vláda dohodla, že při pravidelném testování začne od března po týdnech vracet do škol maturanty, dál od 8. března studenty praktických oborů a od 15. března i deváťáky.

Školy se začátkem března neotevřou, myslí si Babiš

Domácí

„Jsem přesvědčen, že návrat žaků za podmínky antigenních testů je bezpečná věc,“ reagoval v ČT vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Podle šéfa zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) ale situace není dobrá.

„Minulý týden se data během tří dnů změnila, ani odborníci to nečekali, proto nemohu nic slíbit,“ řekl v neděli v televizi Prima. Přípravy komplikuje nejen rychlé šíření britské mutace, ale i pochybnosti kolem nákupu antigenních testů pro školáky.

Člen komise hodnotící nabídky na covid testy podal oznámení na policii

Domácí

Baxa: Ať řeknou experti

Nečekaný obrat ohledně otvírání škol kritizuje opozice. „Po vyjádření premiéra Babiše se zdá, že vládní plán na obnovení školní docházky je v troskách a návrat dětí do škol v nedohlednu. Pokud je epidemické riziko otevření škol příliš velké, ať to jasně sdělí experti, nikoli nedůvěryhodní členové vlády,“ prohlásil místopředseda ODS Martin Baxa.

Návrat dětí do škol je podle Václava Klause mladšího (Trikolóra) jasnou prioritou.

„Podle mého se školy neměly nikdy zavírat. Nesmíme děti obětovat, to přece nedělá žádná společnost,“ řekl na Primě. Co nejrychlejší návrat vybraných ročníků do lavic byl jednou z podmínek hejtmanů, kteří na žádost vlády iniciovali nové vyhlášení nouzového stavu.

Pokud se děti vrátí do škol, nemůžou se otevřít obchody, tvrdí Plaga

Domácí

„Všechna opatření se musí regulovat s ohledem na pandemickou situaci. Ta se stále zhoršuje, a proto není možné tlačit na otevření škol za každou cenu,“ napsal na Twitter hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL). Přípravy podle něj ale musí pokračovat.

Experti se shodují, že školy mohou k šíření nákazy přispět. Držet děti dál na distanční výuce ale podle šéfa ÚZIS Ladislava Duška nelze. I z toho důvodu byl návrat školáků podmíněný tím, že se budou sami dvakrát týdně testovat. Kromě toho měli učitelé dostat ze státních rezerv tři miliony respirátorů a počítá se i s tím, že se budou moci od 1. března přihlásit na očkování.

Návrat do škol je riskantní, ale nutný, tvrdí Dušek

Domácí

„Znám data, podle kterých bylo někde 10 procent dětí pozitivních. Chtěl bych, aby učitelé mohli být proočkováni. Pokud nebudou chráněni, pustíme sice do školy děti, ale nebude je mít kdo učit,“ řekl v neděli předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý.

Průzkum agentury STEM pro ČT ukazuje, že návrat dětí do škol si přeje devět z deseti dotázaných, a to pod podmínkou testování žáků i učitelů. Ti, kteří test odmítnou, by podle ministra zdravotnictví o výuku přijít neměli.

Reklama

Výběr článků

Načítám