Hlavní obsah

Nakažených horníků je přes 20 procent. Drtivá většina o tom neměla ani tušení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karviná

Přes 20 procent otestovaných zaměstnanců na Dole ČSM bylo pozitivních na covid-19. Valná většina nakažených přitom ani netušila, že nějakou nemoc má.

Článek

Hygienici otestovali na Dolech ČSM-Sever a Jih 3403 pracovníků, u 704 objevili koronavirus. Poté udělali test u vzorku asi 60 zaměstnanců na Dole ČSA a podle mluvčího Krajské hygienické stanice v Ostravě Petra Kopřivíka se nemoc zatím prokázala jen u jednotlivých případů.

Koronavirus má 17 procent z testovaných horníků na Karvinsku. Nakažených bude víc, říká hygienik

Domácí

Cítili se zdraví, na test by nešli

„Díky tomu masivnímu testování jsme odhalili spoustu bezpříznakových jedinců nebo jsme měli jedince s minimálními příznaky, kteří by za normálních okolností lékaře nenavštívili a k odběrům se nedostavili,“ poukázal Kopřivík s tím, že zaměstnanců OKD, kteří neměli žádné příznaky nemoci covid-19, nebo jen ty minimální, bylo asi 90 procent.

OKD kvůli koronaviru přeruší těžbu ve všech dolech

Ekonomika

„Oni to neberou jako nemoc. Netušili, že jsou nakažení a nebylo na nich navenek nic poznat. Těžko jim něco vyčítat, vypadali zdravě a mysleli, že jsou zdraví,” řekl Kopřivík. „Pouze pět procent bylo klinicky závažnějších,“ doplnil.

V ohniscích dolů ČSM-Sever a ČSM-Jih je nyní podle něj evidováno dohromady více než 850 nakažených.

Kvůli nepříznivým výsledkům plošného testování společnost OKD od pátku přeruší těžbu ve všech dolech na Karvinsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám