Hlavní obsah

Na projekt Ninin sen zavražděné studentky se už vybralo 14 milionů

Právo, Radim Vaculík

Blízcí zavražděné studentky Niny na webu Darujme.cz a na sociální síti Facebook rozjeli projekt „Ninin sen“. Cílem je založit domov důchodců propojený s mateřskou školou, jak si studentka přála.

Foto: repro Darujme.cz

Zavražděná studentka Lékařské fakulty UK Nina měla velký sen – postavit v Česku domov důchodců propojený s mateřskou školou.

Článek

Zavražděná studentka Lékařské fakulty UK Nina měla velký sen – postavit v Česku domov důchodců propojený s mateřskou školou. Inspirovala se v Dánsku, odkud pochází její otec a kde v podobném zařízení se starší sestrou Annou pracovala. Nina už ale své dobročinné plány neuskuteční.

6. listopadu byla zavražděna a tělo této čtyřiadvacetileté ženy policie našla o tři dny později v oboře Hvězda v Praze 6.

Projekt „Ninin sen“ se nyní snaží naplnit její rodiče a sestra Anna, kteří se rozhodli i pomocí sbírky a nově zakládaného nadačního fondu sehnat dostatek financí na to, aby domov seniorů nesoucí Ninino jméno skutečně vznikl.

Tělo dívky nalezené v oboře Hvězda patří pohřešované. Muž spáchal sebevraždu

Krimi

„Spolu s našimi rodiči a Nininými nejbližšími přáteli bychom chtěli postavit rodinný domov důchodců nesoucí její jméno, kde každý nalezne pochopení a lásku, kde bude neustále co dělat a kde každý najde své místo,“ napsala rodina zemřelé na facebookových stránkách její sestry Anny.

„Pokud by se nám zadařilo, domov by byl sdílen se školkou, aby se mohly navzájem potkávat různé generace,“ uvedla rodina.

Ta včera pro Právo doplnila, že na této sociální síti právě založili i speciální stránku „Ninin sen“. „Víme, že se jedná o běh na dlouhou trať, ale to nás neodradí,“ řekla Právu Anna.

Doplnila, že více informací lze najít na webu Darujme.cz. Podle údajů z nedělního odpoledne už se na účtu toho projektu sešlo téměř 14 milionů korun, které poslalo takřka pět tisíc lidí. „Každý příspěvek bude cihlou k postavení snu, díky kterému bude Nina moci pomáhat ostatním, i když už není mezi námi,“ komentovala rodina důvody svých aktivit.

Pečovaly o babičku

Nejprve však musela vyřešit vše potřebné kolem pozůstalosti Niny včetně pohřbu, který proběhl v minulých dnech. „Je nám těžko. Postupně se ale snažíme pustit do práce na projektu pro Nininku, který nám pomáhá vidět alespoň nějaký smysl v životě. Velice si vážíme všech příspěvků a projevené důvěry,“ sdělila Právu sestra Anna.

Upřesnila, že v současné době chtějí své plány probrat s experty v oblasti péče o seniory, zvláště pak od těch, kdo mají s podobnými projekty zkušenosti. „S tím začínáme již nyní, a to jak v Česku, tak i v Dánsku. V kontaktu jsme i s dánským velvyslanectvím v Praze,“ nastínila Anna.

Jaká částka bude potřeba, zatím neví. „Uvědomujeme si, že náklady na vystavění plánovaného objektu jsou obrovské. Proto se forma provedení vyjasní po prvním kroku, kterým je konzultace s experty,“ podotkla Anna.

Sama má s domovem seniorů skandinávského typu zkušenosti. Společně s Ninou před lety vypomáhaly v Dánsku v jednom z nich, v němž umírala jejich dánská babička. „Mohly jsme jí tak být blíž a zároveň poznat, jak takový domov funguje. Podílely jsme se jak na praktických věcech, tak na vypomáhání s aktivitami,“ popsala redakci Anna.

Se sestrou a kamarádem Davidem babičce i dalším důchodcům hráli a zpívali oblíbené písně a zapojovali je do společných aktivit.

Nizozemský domov důchodců ubytovává studenty výměnou za pomoc

Koktejl

Tamní rodinné fungování domova seniorů Ninu nadchlo natolik, že se pak rozhodla něco podobného zavést i v Česku. „Pro tento projekt byla velice zapálená,“ poznamenala Anna.

„Myslím, že by Nina souhlasila, že nejvíce se nám líbilo to, jak spolu lidé jednají. Všude byla cítit laskavost a vzájemný respekt. I my jsme se tak mohly při práci cítit jako doma,“ přiblížila Anna.

Ta ještě v Dánsku získala titul magistra lékařské biotechnologie, v Česku pak před nedávnem dokončila magistra oboru virologie. „Tomu se dál věnuji i pracovně při testování na covid-19 ve dvou pražských zdravotnických ústavech. Zároveň dokončuji studium na konzervatoři,“ dodala Anna.

Věc šetří jako vraždu

Byla to právě ona, kdo v osudný víkend rozjel pátrání po sestře Nině, která se od pátku 6. listopadu nehlásila a nedorazila na domluvené schůzky. Mladá žena odešla v tento den s kamarádem Janem ze svého bydliště, kde žila s Annou. Od té doby byla nezvěstná, načež se ukázalo, že Jan ještě týž den večer spáchal sebevraždu skokem pod metro.

Ninino tělo se našlo v pondělí v oboře Hvězda. Podle informací Práva policisté pracují především s verzí, že pachatelem byl právě Jan, který si pak vzal sám dobrovolně život.

Pro staré japonské psy existují „domovy důchodců“

Koktejl

„Kriminalisté v těchto dnech zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu vraždy. Nyní čekají na výsledky expertiz a znaleckých posudků,“ řekla včera Právu mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Původně přitom policisté případ řešili pro podezření z méně závažného trestného činu omezování osobní svobody.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám