Hlavní obsah

Ve Francii mají staré slepice svůj domov důchodců, jedno vejce stojí 25 korun

Slunce, čerstvá tráva a potravy, co hrdlo ráčí: první „domov důchodců“ pro nosnice o rozloze 16 hektarů na jedné francouzské farmě právě přijal 600 nových přírůstků. Jde o majetek jedné firmy, která chce zachránit slepice před smrtí a produkovat vejce jiným způsobem, píše agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Slepičí domov důchodců v Coussac-Bonneval.

Článek

„Vejce, které slepici nezabíjí“, takový je slogan, který si zvolila společnost Poulehouse založená počátkem loňského roku v Coussac-Bonneval ležící asi 40 kilometrů jižně od Limoges. Její rozpočet je dnes již téměř vyrovnaný.

„Když jsem se stal vegetariánem, začal jsem se zajímat o vejce, zdroj živočišných proteinů získávaný bez utrpení živého tvora. Zjistil jsem, že většina slepic, včetně těch z biochovů, je posílána na jatka už v 18 měsících, ačkoli by mohly žít mnohem déle,“ vysvětluje Fabien Sauleman, spoluzakladatel Poulehouse.

„Slepice může snášet vejce po celý svůj život, ale když zestárne, je poněkud méně produktivní,“ zdůrazňuje jeho společnice, inženýrka agronomka Elodie Pellegrainová.

Tak vznikla myšlenka „důchodového systému“ pro slepice.

„Jde nám o to, aby lidé byli ochotni zaplatit více za eticky vyprodukované vejce, jehož původ budou znát, ale také o to, aby chovatelé byli náležitě odměňováni a slepice nebyly zabíjeny,“ uvádí spoluzakladatel společnosti a její generální ředitel Sébastien Neusch.

Foto: Profimedia.cz

Na farmě může žít až 18 tisíc slepic.

Koncepce se podobá důchodovému systému: aktivní slepice produkují, aby zaplatily penzi svých starších kolegyň.

Partneři Poulehouse, majitelé biochovů, kteří jsou nyní čtyři, se zavázali, že jejich slepice nebudou podrobeny špatnému zacházení a jejich vejce se budou prodávat pod značkou Poulehouse. Na farmu slepice předávají, když dosáhnou věku 18 měsíců. Výměnou za to dostávají za vejce o něco více.

Plán jim vychází

Vejce Poulehouse se prodávají za jedno euro (asi 25 Kč), tedy dvojnásobek ceny klasického biovejce. Tím je financován nejen chov slepic důchodkyň, ale také výzkum a vývoj podniku.

„Naším cílem je to, aby bio zemědělci tento model přijali za svůj a ponechávali si staré slepice, protože jsme dokázali, že za cenu etického vejce, které nabízíme, model funguje,“ říká Fabien.

Podle něho se k nim chce připojit dvacítka zemědělců, ale zatím není dost široké odbytiště.

Od září 2017 se v obchodech, ať už jde o bio supermarkety nebo běžné obchody, prodalo na 400 tisíc vajec.

Poulehouse plánuje, že letos na podzim přijme 3000 vysloužilých slepic na svou farmu v Coussac-Bonneval, kde může být až 18 tisíc ptáků.

Kromě toho, že podnik upozornil veřejnost na osudy slepic, věnuje se rovněž výzkumu. Jeho cílem je shromažďovat údaje o úmrtnosti, produktivitě a zdravotním stavu slepic.

Reklama

Výběr článků

Načítám