Hlavní obsah

Na Moravě a ve Slezsku začalo v sobotu ráno plošné testování

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl jsem v zahraničí, po celou dobu pandemie pracuji, prodělal jsem letos mnohem těžší chřipku než obvykle. Takové odpovědi dávali Právu v sobotu ráno lidé, kteří se přišli v Ostravě nechat dobrovolně otestovat na to, zda nemají či již neprošli onemocněním covid-19. V Moravskoslezském kraji totiž začalo plošné testování obyvatel.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

V Moravskoslezském kraji začalo plošné testování obyvatel.

Článek

Otestováno má být pět tisíc lidí ze všech šesti okresů kraje v různých věkových kategoriích.

Kraj se však poučil z plošného testování v Brně a Praze a zavedl systém, díky kterému se na odběrových místech netvoří fronty. Zájemci se totiž mohli k testování přihlásit pomocí internetové aplikace už ve čtvrtek.

Na Olomoucku skončilo testování kolektivní imunity, zapojilo se 9600 lidí

Koronavirus

„Lidem jsme nabídli konkrétní čas, kdy se mohou přijít otestovat. Vždy jim bude přiděleno identifikační číslo, se kterým pak dorazí v daný čas na dané odběrové místo,“ uvedl náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka (ODS).

A fronty se na jediném ostravském odběrovém místě, kde plošné testování v sobotu v 8 hodin ráno začalo, opravdu netvořily. Frontu však tvořila auta samoplátců, kteří se zde ráno přijeli nechat otestovat mimo plošné testování.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

První dobrovolníci se přišli nechat v Ostravě otestovat hned v 8 hodin ráno. Jejich testy na protilátky byly negativní. Při pozitivním výsledku by jim byl udělán velký PCR test, na jehož výsledek by si ale museli počkat 24 hodin.

Statistický vzorek pro testování určili epidemiologové z Ostravské univerzity. „V každém okrese budeme testovat 700 lidí, Ostrava pak bude mít dvojnásobek čili 1400 otestovaných,“ upřesnil ještě Unucka s tím, že za plošné testování kraj zaplatí zhruba tři miliony korun.

„Chceme zjistit, jak na tom vlastně náš kraj je. Ukazuje se, že u zařízení pro seniory je nakažených maximálně jedno procento osob. Testovat se bude ve všech okresech, ale i na Frenštátsku, kde zatím není ani jeden nakažený, což je jediná lokalita v kraji a nikdo zatím neví proč,“ podotkl moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO).

V Moravskoslezském kraji začnou testovat v dětských domovech

Koronavirus

Testování na Moravě a ve Slezsku proběhne ve dvou kolech a skončit by mělo zhruba za dva týdny.

První kolo proběhne o tomto víkendu a přihlášena do něj je tisícovka dobrovolníků, kteří termíny pro testování vyčerpali za necelé čtyři minuty od spuštění aplikace. Do systému se přitom ve čtvrtek pokoušelo přihlásit přes tři a půl tisíce lidí. Další kolo registrace kraj spustí v pondělí 4. května opět přesně v poledne.

Reklama

Výběr článků

Načítám