Hlavní obsah

Můžeme ještě přitvrdit, naznačil ministr další možná opatření

Ministerstvo zdravotnictví by mohlo přistoupit k dalším restriktivním opatřením, která by měla zamezit šíření koronaviru. Omezit by se mohly například velké akce. Ministr Adam Vojtěch (za ANO) v pondělí oznámil, že to bude záviset na vývoji počtu nových případů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Článek

„Nemohu vyloučit, že nějaká protiepidemická opatření zavedena budou. Nemůžeme si myslet, že čísla se sníží sama od sebe. Pravděpodobně budeme muset udělat ještě nějaká další opatření,“ uvedl ministr. Měla by být podle něj být cílená, nikoliv plošná.

Důležité je podle Vojtěcha sledovat poměr pozitivních záchytů na počet testů. „Číslo osm nebo devět procent (poměr pozitivních testů z posledních dní pozn. red.) je poměrně vysoké. Uvidíme, jak se bude vyvíjet v následujících dnech, a podle toho případně další opatření přijmeme,“ dodal. Zákaz vycházení dál než 500 metrů jako v Izraeli podle něj nyní namístě není.

Rozmyslete si, jestli se opravdu musíte nechat otestovat, vyzval Vojtěch

Domácí

Další regionální opatření proti šíření nového typu koronaviru začala v ČR platit od pondělí. V celém Středočeském kraji a v okrese Uherské Hradiště začalo podobně jako už dříve v Praze platit omezení otevírací doby restaurací a barů, které musejí mít zavřeno mezi půlnocí a šestou hodinou ranní. V hlavním městě by si měli lidé dezinfikovat ruce před vstupem do všech veřejně přístupných budov, restaurací, obchodů, hotelů a dalších provozoven.

Přísná karanténa v Izraeli: 500 metrů od domu, dál ne

Koronavirus

Pošta má od pondělí začít zasílat lidem nad 60 let roušky a respirátor. O jejich zasílání také například chronicky nemocným, například s rakovinou, se podle Vojtěcha neuvažuje. Neumožňuje to podle něj ani lékařské tajemství, aby stát získal přímo adresy pacientů. Podle něj je ale velká část takto nemocných ve věkové skupině nad 60 let, která roušky a respirátor prostřednictvím České pošty dostane. Diskutuje se ale o jejich distribuci učitelům. „Myslím, že tam to dává velký smysl, protože chceme školy udržet v provozu,“ dodal.

Přehledně: Jak to nyní bude s rouškami? Pozor, budou povinné i v práci

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám