Hlavní obsah

Muž, který radí Babišovi z Ameriky, volá po změnách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Imunolog Zdeněk Hel z Iniciativy Sníh se během ledna stal jedním z lidí, se kterými premiér Andrej Babiš (ANO) probírá vývoj epidemie covid-19 v Česku. Ačkoli se momentálně nachází v USA, odmítavý postoj Čechů k opatřením podle svých slov chápe. V rozhovoru pro Novinky mluví o nutných změnách i o problémech na ministerstvu zdravotnictví.

Foto: archiv Iniciativa Sníh

Zdeněk Hel

Článek

V rámci Iniciativy Sníh jste doporučovali vládě některé změny. Premiér Babiš sám uvedl, že s vaší nezávislou vědeckou skupinou mluví, naslouchá vám?

Ano, mluví s námi. Spolupráce dosud nebyla dobrá kvůli zdráhavému postoji ministerstva zdravotnictví. Několikrát nás odkázali ke skupinám, které byly zřízeny v rámci resortu, kam bychom měli své návrhy předkládat. Některé se přitom ani neschází, jiné přestaly úplně existovat, protože hodně odborníků odešlo. To se ale naštěstí trochu změnilo v sobotu, kdy jsem poprvé měl dva vstřícné a produktivní rozhovory s panem ministrem Blatným.

Premiér i Blatný chtějí návrat do škol jako Rakousko

Domácí

Situace zejména na jednotkách intenzivní péče (JIP) však nadále stagnuje, a opatření podle ministra Blatného (za ANO) přestala zabírat. Musíme zpřísňovat?

Zvládat situace bylo jednoduché v říjnu minulého roku, kdy jsme měli nastolit tzv. tvrdý lockdown….

Zde by vám někteří oponovali s Izraelem, který byl uzavírán opakovaně. Každopádně jsme nyní v nějaké situaci, tak co bychom tedy měli podle vás dělat pro její lepší zvládnutí?

Především se jedná o adresování epidemie, respektive snížení počtu infikovaných občanů ve společnosti. Dokud se nám to nepodaří, nebudeme schopni ji kontrolovat. Omylem současné vlády bylo, že předpokládali, že budou moci rozvolňovat opatření, kdykoliv budou čísla příznivější. Ale pokud nejprve neomezíme počet infikovaných jedinců ve společnosti, projeví se jakékoliv uvolnění okamžitě v nárůstu počtu případů.

Chápu veřejnost, která nevidí smysl v provádění opatření, ale v současné době se bohužel ocitáme v naprosto kritické situaci, a nejsem si jistý, že si občané vážnost této situace uvědomují. Dochází k velmi rapidnímu šíření britské mutaci po území České republiky. Vláda se musí k epidemii konečně postavit rozhodně a přestat problém bagatelizovat.

Vláda schválila Hamáčkův registr covidových hříšníků

Koronavirus

Možná si lidé vážnost situace uvědomují, ale opatření již nedodržují i kvůli tomu, že jsou často na hraně existenční nouze, a to navíc v atmosféře, kdy politici volají po jejich vymáhání, ale sami jsou nachytáni na večírcích. Vnímáte i tuto rovinu problému?

Ano, máte naprostou pravdu a je smutné, že současná krize vystavuje na světlo slabiny našeho systému. Samozřejmě v tom nejsme jediní, dochází k tomu v celém západním světě. A bohužel lidé umírají právě v důsledku krize morálních hodnot, rozšíření populismu a korupce, ztráty důvěry k autoritám.

Každá krize se navíc týká nejvíce sociálně slabých skupin, které jsou nejvíce ohroženy. Z toho důvodu musí být opatření spojena s podpůrným programem, který musí být zaměřen právě na tyto skupiny, aby jim byla umožněna existence po dobu tvrdých opatření. Opravdu nemáme v současné situaci na výběr. Zároveň se ale musíme připravit na rozvolňování, a sice zajistit efektivní trasování a bezplatné testování metodou PCR.

To se opět vracíme k situaci ve společnosti. Ochota lidí k testování a hlášení kontaktů je podle odborníků doposud nízká i kvůli tomu, že v karanténě dostanou jen 60 procent výdělku, což může prohloubit jejich finanční problémy. Doporučujete i tohle vládě změnit?

Ano. Podpora 60 procent platu v době nemocenské patří mezi ty nejnižší mezi vyspělými státy světa. Jiné vyplácejí například jednorázový příspěvek každé osobě, která se nechá otestovat, a výsledek je pozitivní. Má to posloužit k tomu, aby se rodina vyrovnala s existenčními problémy. Mělo se to zavést mnohem dříve. Musíme lidi motivovat, protože testování je důležité, i když se lidé necítí špatně. Ale vláda to bohužel zatím vůbec nezvládá, a to i proto, že ministerstvo opakovaně prohlašuje, že testujeme dostatečně, či dokonce příliš.

Blatný: Díky očkování počet nakažených zdravotníků dramaticky klesl

Domácí

Vy se často vyjadřujete kriticky na adresu pana Blatného, ať kvůli komunikaci, či dalším problémům. Je podle vás čas na výměnu ministra?

Snažím se tak ale činit pouze v odborné rovině. Iniciativa Sníh je apolitická, a tak nechceme diktovat, kdo byl měl a neměl být ministrem. Pana ministra Blatného si vážím jako onkologa, ale zcela nechápu, proč byl jmenován do funkce v době pandemie. Nemá bohužel zkušenosti z oblasti infekčních chorob. Vědecké znalosti sice nemůžeme vyžadovat od každého, ale je nutné, aby chápal „evidence-based“ (založené na vědeckých poznatcích – pozn. red.) argumenty. Ale pan ministr bohužel navrhoval, abychom si naše myšlenky zanechali na konferenci, kterou uspořádáme několik měsíců až let po konci epidemie. Tento postoj je fundamentálně špatný a zhoršuje situaci v době krize.

Jak si přístup pana ministra vysvětlujete?

Chápu, že pan ministr Blatný je především lékař a onkolog, a jde mu tedy o to, aby nebyl omezený rozpočet ministerstva zdravotnictví pouze na epidemii covid-19, ale peníze zbyly na léčbu ostatních pacientů. Jenže i onkologičtí pacienti patří mezi rizikové skupiny. Ale souhlasím s ním v tom, že peníze na MZ chybí, a je potřeba vytvořit covid-19 fond, který by se měl využit jak na prevenci, tak léčbu. Velká chyba vlády je, že vsadila všechno na jednu kartu, a tou je očkování, důležitá je směs různých přístupů – tedy testovaní, trasovaní, izolace, inciativy, podpora sociálně slabých a dalších.

Pravidelné testování ve firmách by mohlo začít ještě v únoru

Domácí

Co nyní považujete za nejpalčivější? O čem společně mluvíte?

Osobně komunikuji s panem premiérem o mutaci viru na území ČR, o monitorování šíření a také o nákupu molekulárních protilátek, které mají šanci zachránit velké množství životů. Dá se očekávat, že bude na světovém trhu velká konkurence, a tak musíme nakupovat rychle. Od 6. ledna s ním proto mluvím o tom, aby zajistil co největší dodávky protilátek a koordinoval v rámci Evropské unie, aby nedocházelo k přeplácení mezi jednotlivými státy.

Dá na vás pan premiér?

V něčem ano, v něčem ne. Opravdu se zajímá a ptá se na detaily. Ale nemyslím si, že je ve schopnostech jednoho člověka řídit celý stát a provádět mikro management v těchto specifických odborných otázkách. Celý systém je nastaven špatně. Podle nás bychom měli postavit mezioborovou komisi odborníků, s nadresortní kompetencí, a měla by mít podporu všech politických stran.

Bartoš: Změna je nutná a její pravidla chceme určovat my

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám