Hlavní obsah

Mnoho nejasností okolo role Mlejnka v kauze Dozimetr

Okolo šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petra Mlejnka zůstávají další nejasnosti. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová nepotvrdila slova premiéra Petra Fialy (ODS) o tom, že by sehrál pozitivní roli při objasňování kauzy Dozimetr, podle Fialy však její tvrzení není v rozporu s tím, co sdělil on. Mlejnka čeká příští týden další vysvětlování.

Foto: koláž Novinky.cz/ČTK, Novinky

Petr Mlejnek a sídlo Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) v Praze 8

Článek

„O participaci pana Mlejnka na vyšetřování vámi dotazované trestní věci mi není nic známo,“ konstatovala ve středu Bradáčová. „K věci jsem se již vyjádřila a nad rámec řečeného není důvod cokoli dodávat,“ uvedla ve čtvrtek Právu k žádosti o zodpovězení dalších otázek.

Fiala ve čtvrtek uvedl, že její výrok není v rozporu s tím, co sdělil on, a že Mlejnek měl sehrát v kauze pozitivní roli před zahájením a mimo rámec trestního řízení. Tato slova redakci potvrdil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), více tuto věc nechtěl komentovat. „Budu jen citovat pana premiéra,“ uvedl.

Mlejnek měl pomoci s objasněním Dozimetru tím, že řekl svědkovi, aby šel na policii

Domácí

Deník N s odkazem na tři členy kabinetu zmínil, že Mlejnek na jednání vlády předložil čestné prohlášení podepsané jedním ze svědků v kauze Dozimetr. Mlejnek měl tohoto svědka přesvědčit, aby nahlásil své podezření ze spáchání trestného činu a spolupracoval s policií. Radil mu také, jak postupovat dál.

„V tom prohlášení se píše, že mu radil, co má dělat, že to má jít nahlásit policii a spolupracovat s ní,“ řekl serveru jeden z ministrů.

Předseda vlády Fiala informaci o Mlejnkově podílu na kauze poprvé oznámil po středeční schůzce členů kabinetu, nedoplnil však více podrobností s tím, že vláda jednala v důvěrném režimu.

„Veřejnost má chápat to základní sdělení, které je, že jsme diskutovali s panem ředitelem velmi obsáhle, položili jsme mu všechny otázky, které se objevily v mediálním prostoru, a neshledali jsme důvod k jeho odvolání,” řekl ve čtvrtek Fiala.

Čeká ho další vysvětlování

Šéf civilní rozvědky na jednání přesvědčil přítomné ministry a obhájil svoji pozici. Právě jeho zapojení v kauze Dozimetr premiér Fiala zmínil jako jeden z argumentů, proč by ve funkci měl setrvat. Také Rakušan jeho práci v posledních měsících hodnotil jako kvalitní.

O pozici Petra Mlejnka však ještě není plně rozhodnuto. Příští týden ho čeká zasedání sněmovního bezpečnostního výboru i komise pro kontrolu

ÚZSI, kde bude muset znovu vysvětlovat své styky s obviněným podnikatelem Michalem Redlem v případu korupce kolem pražského dopravního podniku (DPP). Jednání proběhne v neveřejném, důvěrném režimu.

S Rakušanem jsem Mlejnka seznámil. Důvěřoval bych autoritě NBÚ, říká Bartošek

Domácí

„Pozván je, ale žádné podrobnosti zatím neznám. Výbor se sejde ve čtvrtek ráno, věc na něm projednáme a přijmeme usnesení,“ řekl Právu předseda bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS).

Někteří členové výboru již mají na Mlejnka připraveny dotazy. „Otázky mám, nicméně je nebudu panu Mlejnkovi vzkazovat přes média a na výboru se zeptám přímo jeho. Klíčové je pro mě získání bezpečnostní prověrky na stupeň přísně tajné,“ zmínil místopředseda výboru Šimon Heller (KDU-ČSL).

Otazníky nad výběrem trvají

Mlejnek se s Redlem zná od roku 2012, kdy pracoval ve firmě Techniserv, která dodává a instaluje technologické systémy a uchází se také o státní zakázky. Jako obchodník prý poptával zakázky pro svou firmu, ale žádnou skrze něj nezískal.

Nynějšího šéfa civilní rozvědky seznámil s ministrem vnitra místopředseda lidovců Jan Bartošek. Ten redakci pouze napsal, že respektuje rozhodnutí vlády, a více se k věci nevyjádřil.

Sporné však zůstává Rakušanovo vysvětlení, proč na pozici vybral právě Mlejnka. Odůvodnění totiž měnil – nejprve tvrdil, že mu kladné reference dali dva vojenští špioni, posléze přiznal, že s nimi nemluvil a mělo jít jen o SMS korespondenci, kterou viděl v Mlejnkově telefonu.

Stále dokola. Bradáčová o pozitivní roli Mlejnka v kauze Dozimetr nic neví

Domácí

Šéf civilní rozvědky má prověrku NATO Secret a bezpečnostní prověrku na stupeň tajné. Ministr Rakušan připustil jeho odvolání jen v případě, kdyby nedostal očekávaný vyšší stupeň prověrky na přísně tajné, která je ze zákona na současnou Mlejnkovu funkci povinná.

Anketa

Považujete ujištění členů vlády ohledně šéfa ÚZSI Petra Mlejnka za dostatečné?
Ano
5,8 %
Ne
94,2 %
Celkem hlasovalo 7622 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám