Hlavní obsah

S Rakušanem jsem Mlejnka seznámil. Důvěřoval bych autoritě NBÚ, říká Bartošek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) jsem s nynějším šéfem Úřadu pro zahraniční styky a informace Petrem Mlejnkem seznámil, potvrdil Novinkám místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). Současně uvedl, že on sám Mlejnka již nějakou dobu zná. A pokud dostane prověrku na stupeň přísně tajné, důvěřoval by více jeho expertíze než mediálnímu honu, řekl Bartošek.

Foto: Petr Horník, Právo

Celostátní sjezd KDU-ČSL. Na snímku Jan Bartošek

Článek

„Pana Mlejnka jsem představil ministru vnitra Vítu Rakušanovi jako bezpečnostního experta. Zdůrazňuji – pouze jsem je seznámil,” napsal Bartošek Novinkám v SMS.

A Rakušan ho později jmenoval právě do čela ÚZSI.  „Pocházíme ze stejného regionu, oba se pohybujeme v bezpečnostní komunitě. A on je v tomto oboru považován za odborníka řadou důležitých lidí,” uvedl k tomu nyní Bartošek.

Rakušan: Mlejnek je v pořádku, s Redlem mluvil jako civilní osoba

Domácí

„Jelikož má Petr Mlejnek prověrku NBÚ (Národního bezpečnostního úřadu - pozn. red.) na stupeň TAJNÉ, bylo to pro mě zárukou toho, že je zcela prověřený. A proto jsem ho ministru vnitra jako experta představil,” vysvětlil.

Bartošek: O kontaktech nevím 

V minulých dnech server Seznam zprávy informoval, že Mlejnek minimálně od roku 2012 udržoval pravidelné kontakty s podnikatelem Michalem Redlem, který je nyní ve vazbě kvůli kauze Dozimetr, ve které figuruje například i exnáměstek pražského primátora Petr Hlubuček.

Redl v minulosti také udržoval vztahy s podnikatelem Radovanem Krejčířem.

Nový šéf civilní rozvědky se stýkal s obviněným Redlem

Domácí

„O (Mlejnkových) pracovních kontaktech jsem neměl a nemám žádné informace,” zdůraznil nyní místopředseda Sněmovny Bartošek s tím, že podnikatele Redla nezná a nikdy se s ním nesetkal.

„V této situaci by měl být hlavní a nezpochybnitelnou autoritou Národní bezpečnostní úřad. Pokud udělí panu Mlejnkovi prověrku na stupeň přísně tajné, důvěřoval bych jeho expertíze více než mediálnímu honu,” reagoval Bartošek následně na opakovaný dotaz, zda by měl Mlejnek v čele služby zůstat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám