Hlavní obsah

Stále dokola. Bradáčová o pozitivní roli Mlejnka v kauze Dozimetr nic neví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová neví o údajné „pozitivní roli“ šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka v kauze Dozimetr. S informací ve středu přišel premiér Petr Fiala (ODS), když zdůvodňoval jeho setrvání v úřadu navzdory kontaktům s obviněným lobbistou Michalem Redlem. Veřejnosti ale Fiala nic nevysvětlil, takže je celá situace opět na začátku.

Foto: koláž Novinky.cz/ČTK, Novinky

Petr Mlejnek a sídlo Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) v Praze 8

Článek

„O participaci pana Mlejnka na vyšetřování Vámi dotazované trestní věci mi není nic známo,” uvedla Bradáčová nyní pro týdeník Respekt.

Veřejnost má tak věřit tomu, že Mlejnek pomáhal objasnit kauzu, v níž figuruje člověk, se kterým se v minulosti stýkal. Bez jakéhokoli vysvětlení. Politici se ale netěší takové důvěře, že by jí veřejnost něco věřila jen tak na dobré slovo.

Navíc je možné, že informaci o Mlejnkově pozitivní roli v kauze Dozimetr obdržela vláda od samotného Mlejnka.

Mlejnek sehrál pozitivní roli při objasňování kauzy Dozimetr, řekl Fiala

Domácí

Bradáčová totiž reagovala na premiérova slova po středečním jednání vlády, kam dorazil i Mlejnek. Diskuse trvala zhruba 2,5 hodiny, nikdo z členů kabinetu poté jeho konec nepožadoval. Fiala pak uvedl, že Mlejnek sehrál pozitivní roli při objasňování kauzy Dozimetr, která se týká možné korupce kolem pražského dopravního podniku (DPP).

Novinky se nyní obrátily na mluvčího vlády s dotazem, zda předsedovi vlády související informace poskytl přímo Mlejnek.

Schillerová: Kauza Mlejnek je vrchol. Chceme výměnu ministra

Domácí

O možném konci Mlejnka ve funkci se mluví již několik dní v souvislosti s jeho vztahy s Redlem, jedním z klíčových obviněných dané kauzy a bývalým spolupracovníkem Radovana Krejčíře.

Padání hlav se zastavilo u Mlejnka

Kvůli stykům s Redlem již v červnu skončil v úřadu exministr školství Petr Gazdík (STAN) a šéf České pošty Roman Knap. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) tehdy uvedl, že kontakty s Redlem nechce tolerovat.

Za Mlejnkem od počátku Rakušan stojí, o jeho kontaktech prý věděl už ve chvíli, kdy ho do funkce na začátku července jmenoval. Za důvod Mlejnkova odchodu by považoval, kdyby nedostal očekávanou prověrku na stupeň přísně tajné, jak požaduje zákon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám