Hlavní obsah

Ministrem zdravotnictví bude Prymula

Novinky, alt, tin, jam

Ministrem zdravotnictví bude Roman Prymula. Řekl to premiér Andrej Babiš. Prymula nahradí Adama Vojtěcha, který v pondělí rezignoval.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roman Prymula a Adam Vojtěch

Článek

Podle vyjádření premiéra Babiše s návrhem už prezident republiky Miloš Zeman souhlasil a Prymulu jmenuje ještě dnes.

Změnu na postu ministra zdravotnictví Babiš předjednal se Zemanem o víkendu.

Prymula zamíří za prezidentem do Lán ve dvě hodiny odpoledne. Do úřadu by pak měl být někdejší náměstek ministra zdravotnictví uveden v úterý ráno.

Babiše od Prymuly čeká krizové řízení ministerstva, měl by například přimět nemocnice, aby informovaly o svých kapacitách. „Chci, aby dohlédl na to, že kapacity nemocnic existují a jsou okamžitě k dispozici,” řekl Babiš.

Plukovník ministrem

Vystudovaný epidemiolog Roman Prymula působil jako prorektor a rektor Vojenské lékařské akademie. Je plukovníkem v záloze, vojenské vystupování a disciplínu při veřejných vystoupeních nezapře. Je mezinárodně uznávaným odborníkem na imunizaci a vakcíny, o očkování napsal několik publikací.

Prymula. Voják se slabostí pro čínskou medicínu, který říká nepříjemné pravdy

Domácí

V letech 2009–2016 vedl Fakultní nemocnici v Hradci Králové (jeho předchůdcem byl Leoš Heger, bývalý ministr zdravotnictví za TOP 09 ve vládě Petra Nečase), v červnu 2016 jej s okamžitou platností odvolal exministr za ČSSD Svatopluk Němeček kvůli údajnému střetu zájmů.

Prymula po svém odvolání ohlásil, že se bude bránit právní cestou a údajný střet zájmů je zástupný problém: s ministrem Němečkem měl prý spory ohledně fungování resortu a hygienické služby.

Kontroverze budilo Prymulovo angažmá v oblasti čínské medicíny. V roce 2015 založil v areálu hradecké nemocnice centrum tradiční čínské medicíny a chtěl otevřít v rámci nemocnice i samostatnou kliniku, kterou měla financovat česko-čínská společnost CEFC a která by byla úzce provázaná s nemocnicí, proti čemuž ostře protestovala například Česká lékařská komora. Kliniku čínské medicíny nakonec Prymula neprosadil a centrum skončilo v roce 2019 kvůli změně legislativy, která dnes neumožňuje působení specialistů alternativní medicíny ve státních zdravotnických zařízeních.

Anketa

Je podle vás správné, že se ministrem zdravotnictví stane Roman Prymula?
Ano
20,9 %
Ne
68,9 %
Je jedno, kdo bude ministrem zdravotnictví
10,2 %
Celkem hlasovalo 38998 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám