Hlavní obsah

Ministerstva tají, proč si vojenské a státní lesy narychlo prohazují majetek za miliardy

Státní podniky Lesy ČR a Vojenské lesy a statky (VLS) si chtějí navzájem vyměnit lesní pozemky o celkové výměře přes 70 tisíc hektarů. V pondělí by o tom měla rozhodnout vláda. Ministerstvo obrany i ministerstvo zemědělství, pod které státní podniky spadají, uvalila na celou akci do jednání kabinetu informační embargo.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na dotazy resorty neodpověděly ani deníku Právo, ani předsedkyni výboru pro obranu Janě Černochové (ODS), která kvůli směně interpelovala ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO).

„Podezřelý je spěch, s jakým se to odehrává, a také to, že údajně nebyla konzultována armáda a ani nebyly provedeny odhady směňovaného majetku, což je špatně,“ řekla Právu Černochová.

Co se zubry a honitbami?

Zarážející na celé akci je podle ní i fakt, že do poslední chvíle o ní nevěděli ani ředitelé divizí VLS, kterých se směna týká. Ředitel VLS Petr Král totiž minulé pondělí informoval ředitele divizí, že převod má proběhnout už za měsíc, tedy 1. července 2021.

„Ředitelům divizí z toho spadla čelist, protože to nikdo nečekal,“ řekl Právu dobře informovaný zdroj. VLS hospodaří na 140 tisících hektarech lesů hlavně v aktivních i bývalých vojenských újezdech.

Lesy ČR se loni díky státní podpoře dostaly do zisku

Ekonomika

Rána je to hlavně pro divizi Mimoň na skoro 30 tisících hektarech bývalého vojenského prostoru Ralsko u České Lípy. Divize by měla zcela zaniknout a být zařazena do struktur Lesů ČR. Tamní lesníci, hajní a dřevorubci, kterých je okolo 150, mají podle informací Práva z převodu velké obavy.

Státní lesy totiž hospodaří na svých územích tak, že správu a těžbu lesa, ale také honitby pronajímají soukromým firmám, kdežto vojenské lesy hospodaří samostatně. Otazník visí i nad unikátním chovem zubrů – padesátihlavé stádo největších evropských savců v Ralsku žije už deset let – a také co se stane s rozlehlými honitbami.

Kůrovec v borových lesech

Na konci minulého týdne ministerstva obrany a zemědělství poslala materiál na vládu. Právo mělo možnost do neveřejného dokumentu nahlédnout. Vyplývá z něj, že VLS by měly na státní lesy převést bezúplatně 32 495 hektarů hlavně z divize Mimoň.

Na oplátku by vojenské lesy měly získat přes 41 tisíc hektarů lesů z majetku Lesů ČR na území, kde hospodaří divize VLS Hořovice, Horní Planá, Karlovy Vary a Plumlov.

Důvodem směny podle vládního materiálu je pokus o scelení lesních území jak na straně VLS, tak i Lesů ČR. A také vyřešení kůrovcové kalamity, která se teď nejhůř projevuje právě na severu Čech.

Lesy ČR pokácely u Krnova 300 let starý dub, revírník udělal chybu

Krimi

„Cílem je zefektivnit hospodaření v lesích a vytvořit lepší podmínky pro zvládnutí kůrovcové kalamity,“ řekl Právu mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Tato argumentace ale kulhá, protože divize Mimoň hospodaří převážně v borových lesech a kůrovcová kalamita se jí tak skoro netýká.

Proč celá akce probíhá ve spěchu a utajovaně, nechtěla ministerstva obrany ani zemědělství sdělit. „Jelikož materiál nebyl dosud projednán vládou, více informací zveřejníme a zodpovíme v pondělí po jejím jednání,“ poznamenal Bílý.

Reklama

Výběr článků

Načítám