Hlavní obsah

Mikulčické vinaře tornádo nezlomilo. Sklepy otevřeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víno sice podával ze sklepa, návštěvníkům jej ale naléval pod party stanem. Jinak to nešlo. Lisovně, domku u vchodu do sklepa, vystavilo tornádo parte. Mohly mít sobotní otevřené sklepy vinařů z živlem poničených Mikulčic na Hodonínsku lepší symbol?

Foto: Milan Vojtek , Právo

Martin Bělohoubek zatím naléval své vzorky pod širým nebem.

Článek

V sobotu jednadvacátého srpna, bez tří dnů dva měsíce po zničujícím tornádu, otevřeli vinaři z Mikulčic své sklepy. „Letošní ročník Otevřených sklepů jsme začali připravovat v polovině května. Do našich plánů krutě zasáhlo ničivé tornádo, které na Mikulčice udeřilo 24. června,“ uvedl jeden z pořadatelů, Jakub Bartoník z rodinného vinařství Bartoník.

„V první chvíli jsme chtěli letošní ročník zrušit. Nakonec jsme se ale rozhodli, že to bude i naše forma poděkování těm, kteří nám pomohli a podporovali nás,“ dodal Bartoník.

Tornádo jim zničilo domy, vinobraní ale bude

Domácí

Ve třech lokalitách sklepů, mezi kterými mohli lidé jít pěšky, nebo využít koňský povoz, nabízeli místní vinaři příchozím vína. Některé sklepy byly „otevřené“ jako nikdy předtím.

Foto: Milan Vojtek , Právo

Martin Bělohoubek

Lisovny, kde obvykle vinaři nalévají víno, měly chybějící okenní výplně, místo střech plastovou fólii, nebo dokonce neexistovaly vůbec.

Začíná stavět znovu

To platilo u Martina Bělohoubka, na kraji sklepní lokality Těšické búdy. V místě, kde osudný den tornádo popadlo linkový autobus a přehodilo jej přes koleje vlečky do bývalého dolu, stál jeho sklep. Dnes je tam betonová základová deska a za ní vstup do podzemní části s vínem.

„Tornádo zničilo střechu a jednu z nosných stěn. Ani jsem nečekal na statika, na první pohled bylo jasné, co řekne. Lisovnu jsem strhl, vyboural podlahu a část základů a začínám stavět znovu,“ řekl vinař.

Radnice tornádem postižených obcí řeší, co s penězi od státu

Domácí

Z administrativních kroků udělal nezbytné minimum a do práce se dal na základě ohlášení stavby. „Doufám, že ty sliby, které při návštěvě zástupců vlády po tornádu padly, budou platit,“ říká na adresu povolovacích procesů stavby Bělohoubek.

Tornádové víno

Víno, které v sobotu nabízel, asi bude na nějaký čas poslední. Úrodu sklidilo tornádo. Zničilo sloupky a dráty, které v řádcích vedou keře révy. „Vinice je hned za sklepem. Většina hlav ale přežila a roste. Jen jednu jsem vůbec nenašel. Příští rok by mohla být úroda, letos nebude nic,“ řekl. Ve vinici již vyměnil sloupky a vedení, aby nevznikly další škody na révě.

Tornádo většinu vinařů z Mikulčic postihlo v několika rovinách. Poškodilo, místy zcela zdevastovalo vinice. Poškodilo či zničilo vinné sklepy a technologii pro výrobu vína. A v neposlední řadě i zásoby vína.

Jen vinař Petr Marada musel vylít tisíc litrů vína. Nyní nabízí jako specialitu Veltlínské zelené ročníku 2019 pod názvem Tornádové víno. „Nádoba s hotovým vínem, čekajícím na lah­vování, přežila pád střechy při tornádu, proto ten název,“ řekl Marada. Odhad škod jen u mikulčických vinařů je kolem 150 milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám