Hlavní obsah

Radnice tornádem postižených obcí řeší, co s penězi od státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky milionů korun dorazily na transparentní účty obcí a měst na Moravě postižených červnovým tornádem. Radnice teď řeší, jak s penězi naloží: zda je rozdělí lidem, nebo poslouží na obnovu obecního majetku.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Tornádem poškozená Základní škola v Hruškách u Břeclavi.

Článek

V Moravské Nové Vsi mají jasno. Opraví obecní majetek. Každá budova obce nese následky tornáda, škody na nich se vyšplhaly na 161 milionů korun. Knihovna a bývalá hasičská zbrojnice musely být stržené.

„Dalších 100 milionů korun škody pak bude na infrastruktuře, na silnicích, kanalizaci a podobně,“ řekl starosta obce Marek Košut (TOP 09).

Na transparentním účtu je 34 832 000 korun. „Primární povinností je opravit majetek, který slouží všem,“ argumentuje starosta tím, že obecní majetek slouží všem.

Na opravy domů

V Lužicích předběžně uvádějí škodu na obecním majetku asi pětatřicet milionů korun s tím, že nejde o konečnou částku. „Číslo není definitivní, není tam ještě infrastruktura jako kanalizace, osvětlení, mobiliář nebo zeleň,“ řekl starosta Tomáš Klásek (KDU-ČSL a nezávislí).

Vláda schválila 1,4 miliardy na pomoc s obnovou domů po tornádu a bouřích

Domácí

Tornádo nejvíc poškodilo do Mikulčic směřující část Velkomoravské ulice, značné škody na majetku mají Moravské naftové doly a další firmy, sídlící u nádraží. Škodu budou pokrývat z několika zdrojů, částečně i prostředky z transparentního účtu, kde je aktuálně přes 58,2 milionu korun.

Třicet milionů půjde na opravu obecního majetku, zbytek rozdělí lidem podle míry poškození domu od 50 do 300 tisíc korun na nemovitost.

Neziskovky posílají do míst zničených tornádem dalších 200 milionů

Domácí

V Mikulčicích na Hodonínsku zatím uvádějí škodu na obecním majetku ve výši

77 milionů korun. Nejnutnější opravy, které je třeba urychleně zvládnout, si vyžádají 14 milionů korun, radnice je chce hradit z darů na provozním účtu. Z pojištění obec moc nedostane, zhruba osm milionů korun je jen zlomek vzniklé škody.

Na transparentní účet pro obec i občany dorazilo přes 41,1milionu korun. Podle místostarosty Jana Vlašice (KDU-ČSL) je část peněz nadepsaná jako pomoc konkrétním lidem, to budou respektovat.

I tak zbude stále přes jedenačtyřicet milionů korun, které zvažují rozdělit na opravu obecního majetku i zasaženým domácnostem.

Lidé po tornádu žádají o příspěvky celkem za 1,5 miliardy korun

Domácí

Hrušky byly první obcí, kam dorazilo tornádo, poté co vzniklo u Staré Břeclavi. Na obecním majetku je škoda za více než pětapadesát milionů. I když jsou v úklidu po živlu asi nejdál, třeba školní rok tady nestihnou. „Největší škody máme na mateřské a základní škole, už teď je jisté, že od září se do nich děti nevrátí,“ konstatovala starostka Jana Filipovičová (KDU-ČSL).

Peníze z transparentního účtu, kde je 52 747 000 korun, by téměř mohly pokrýt škody na obecním majetku. Jak naloží se sbírkou, budou v Hruškách teprve rozhodovat.

V Hodoníně mají účty dva, jeden pro město a jeho obyvatele, lidí tam poslali 47 milionů korun. Na druhém, vyhrazeném přímo rodinám z poničeného Pánova, je 2,2 milionu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám