Hlavní obsah

Michálek chytal s lasem korupčníka. Zavádějící, kají se Piráti a reklamu stáhli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlnu kritiky v pondělí sklidila na sociálních sítích nová „protikorupční” reklama Pirátů, na které kandidát na ministra spravedlnosti Jakub Michálek točí lasem a snaží se chytit utíkajícího muže v obleku, kterému z kufru symbolicky padají peníze. Grafika následně zmizela s odůvodněním, že byla „zavádějící”.

Foto: Piráti

Piráti svou protikorupční reklamu nakonec stáhli

Článek

Nejdříve reklamu doplňoval také slib: „Máme dost nekonečných korupčních kauz, po volbách s nimi zatočíme“. Kontroverze vyvolal fakt, že Michálek je nominantem na vedení resortu spravedlnosti, ale zasahování do vyšetřování ze strany ministra je přitom nezákonné a popírá nezávislé fungování justice.

„Já už vůbec nevím, co na to mám říct. Připadá mi to, jako když si nejhorší žáci ze 7B hrají na to, jak by řídili stát. Fakt peklo. Takové ušmudlané, hloupé a lepkavé,“ komentoval počin na Twitteru expert na politický marketing Petros Michopulos, který v současnosti natáčí podcast Kecy & Politika.

„Aby bylo jasno. Tohle není žádný hate! To je profesní utrpení,“ doplnil.

Piráti: Grafika byla zavádějící 

Grafiku nakonec Piráti stáhli. Novinky se proto obrátily na jejich zástupce s dotazem, co je ke stažení vedlo. Mluvčí strany Karolína Sadílková to zdůvodnila tím, že byla grafika shledána „zavádějící“. „V prezentaci našeho protikorupčního programu budeme pokračovat v následujících dnech a týdnech,“ podotkla.

Odkazovala tak na nedávno představený „protikorupční balíček“, jenž Piráti spolu se STAN na sklonku června představili. V něm je vedle rychlejší cesty k rozsudku například obsaženo, že koalice chce, aby byl více používán trest propadnutí majetku.

Piráti a STAN představili 10 největších korupčních kauz. Šijí hlavně do ODS

Domácí

Podobně však vzbudilo rozpaky právě i samo zahájení „protikorupční“ kampaně Pirátů a STAN, kde straníci prezentovali seznam ”10 největších protikorupčních kauz”, na nichž figurovali zástupci trojbloku Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), o němž se mluví jako o možném budoucím koaličním partnerovi koalice.

Babiš připustil, že nejvyššího žalobce by mohla jmenovat až nová vláda

Domácí

A rovněž výroky Michálka přitáhly pozornost již dříve. V nedávné době šlo třeba o „pochvalu“ současné šéfky resortu spravedlnosti Marie Benešové (za ANO), která navrhla na post nejvyššího státního zástupce bývalého vojenského prokurátora Igora Stříže. Michálek krok označil za „přijatelné provizorní řešení“ s tím, že o jeho profesionalitě nemá pochybnost.

Jindy zase prosazoval, aby se prolomilo advokátní tajemství v případě daňového řádu. Zde však narazil na ostrou kritiku z řad expertů, a posléze zařadil od návrhu „zpátečku“.

Daň z prázdných bytů už Piráti nechtějí. Před čtyřmi lety ji přitom měli v programu

Domácí

Snaha zopakovat úspěch?

S protikorupční rétorikou uspěli Piráti již v roce 2017, kdy objížděli před sněmovními volbami republiku s "vězeňským autobusem", který zvnějšku poukazoval na kauzy jejich politických protivníků. V jeho čele pak stál vedle hesla ”Pusťte nás na ně” předseda strany Ivan Bartoš s obuškem jako „bachař“.

Piráti do autobusu pomocí karikatur usadili například šéfa ANO Andreje Babiše kvůli případu Čapího hnízda, nebo expremiéra Petra Nečase s manželkou Janou kvůli případu údajného zneužití vojenské rozvědky. Nečasová poté neuspěla u soudu, když požadovala, aby Piráti její podobu odstranili.

Bartoš a Rakušan: Zvyšování daní je až poslední možnost

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám