Hlavní obsah

Piráti a STAN představili 10 největších korupčních kauz. Šijí hlavně do ODS

– Praha

Koalice Pirátů a hnutí STAN ve čtvrtek představila seznam deseti nejzávažnějších korupčních kauz od revoluce. Sedm z nich se týká bývalých vlád, ve kterých figurovala ODS. Právě ta by se přitom mohla jako součást koalice Spolu (KDU-ČSL, ODS, TOP 09) stát koaličním partnerem Pirátů a STAN po říjnových volbách do Sněmovny, protože se obě uskupení vymezují vůči současnému premiérovi Andreji Babišovi (ANO).

Foto: koalice Pirátů a STAN, Novinky

Přehled hlavních kauz podle koalice Pirátů a STAN.

Článek

„Seznam by mohl být delší, ale vybrali jsme ty nejzávažnější kauzy. Proti tomu chceme bojovat. To se nesmí opakovat, tato země nemá na to, aby ji mohli rozkrádat šíbři,“ řekl k výběru kauz předseda poslaneckého klubu hnutí STAN a kandidát na ministra obrany Jan Farský.

Na seznamu nechybí kauza premiéra ODS Petra Nečase a jeho tehdejší milenky a šéfky kabinetu Jany Nagyové z roku 2013.

Občanská demokratická strana. Vznik, vývoj a vedení

Volby

STAN se obouvá do vlastních lidí

V této vládě přitom seděli i zástupci TOP 09, na jejichž kandidátkách do voleb v roce 2010 byli i poslanci za STAN. Ve zmíněné vládě je tehdy zastupovala ministryně kultury v letech 2011 až 2013 Alena Hanáková, blízko k hnutí měl i její předchůdce ve funkci ministra kultury Jiří Besser, pozdější místopředseda STAN.

Mezi opozicí houstne atmosféra. Kvůli budoucímu premiérovi

Domácí

Na seznamu se objevila i kauza ROP severozápad, kterou Piráti a STAN zmiňují v souvislosti s vládami Nečase a Mirka Topolánka (ODS).

Topolánka s Jiřím Paroubkem (ČSSD) zmiňují i v kauze Pandury. Do seznamu pak zařadili i kauzu kolem OKD, kterou připisují Václavu Klausovi (ODS) a Stanislavu Grossovi (ČSSD).

Fiala: Piráti vzbuzují otázky, blíže mám ke STAN

Domácí

Fiala: Naším soupeřem je Babiš, ne Piráti

„Naše kampaň je pozitivní a ukazuje, co chceme udělat pro občany. Naším hlavním soupeřem je Andrej Babiš a vládní strany, ne pirátská koalice,” řekl k tomu Novinkám současný šéf ODS Petr Fiala.

Doplnil, že koalice Spolu chce vystavit účet současné vládě Andreje Babiše a představit voličům pozitivní alternativu. „Ne se vrtat v politickém pravěku a útočit na opoziční strany. To není náš styl, kterým chceme v kampani jít,” doplnil.

Babiš má vlastní seznam

Seznam závažných korupčních kauz pak navíc končí právě Nečasovou vládou. Vládám Bohuslava Sobotky (ČSSD) a Andreje Babiše (ANO) žádnou závažnou kauzu nepřipisují.

Pro Babiše ale mají Piráti vlastní seznam. Na něm je například jeho údajné zneužívání médií. „Tato vláda má průšvihy, jakým je například Babišův střet zájmů,” sdělil k tomu Farský. Zmínil i Faltýnkův diář či kauzu Čapí hnízdo.

Faltýnkův diář zajímá i některé státní zástupce

Domácí

V posledních letech se kvůli tomu Česko propadlo o několik pozic v žebříčku organizace Transparency International (TI), která sleduje korupci ve světě.

Na vině je podle organizace mimo jiné brněnská korupční kauza Stoka, ve které figuruje i bývalý politik za hnutí ANO Jiří Švachula. V souvislosti s kauzou se skloňuje i jméno Jiřího Faltýnka, syna šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka.

Benda: Rozpad koalice Spolu jsme řešili. Odlákat voliče TOP 09 se ODS nepodařilo

Domácí

Vedle toho nese vinu za pokles v žebříčku i údajný střet zájmů Babiše. Ten ho dlouhodobě odmítá.

Piráti a STAN chtějí změnit trestní řád

Na čtvrtečním brífinku pak koalice Pirátů a STAN představila primárně balíček proti korupci. Do sta dnů po volbách slibuje předložit změnu trestního řádu tak, aby bylo urychleno vyšetřování korupce či zákon o státním zastupitelství, který by zajistil jeho nezávislost.

Faltýnek ml. svědčil v kauze Stoka. Nemohl jsem nic ovlivnit, tvrdil

Krimi

Balíček protikorupčních opatření představili lídři volební koalice před restaurací Rio's na pražském Vyšehradě, která je známá říjnovým nočním setkáním Faltýnka s tehdejším ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO) v době uzavřených restaurací v rámci karantény.

Internet je naše moře. Jak Piráti plují českou politikou

Volby

Místo pro předvolební prezentaci vybrali Piráti a Starostové tak, aby poukázali na nevyšetřené kauzy v dobách dřívějších i novějších.

STAN: Starostové a nezávislí vyrostli z regionálního hnutí

Volby

„Co dělal Prymula v Riu, zatím nevíme,” shrnul Farský. Předseda sněmovního klubu Pirátů a kandidát na ministra spravedlnosti Jakub Michálek uvedl, že se tu vymýšlely různé kšefty.

Babiš vyhodil Prymulu z vlády a omluvil se za něj

Domácí

V balíčku figuruje i závazek zřízení komise, která má zjistit, jak stát nakupoval ochranné prostředky v době epidemie koronaviru a jaká pochybení vedla k vysokému počtu úmrtí na nový koronavirus v Česku.

Reklama

Výběr článků

Načítám