Hlavní obsah

Metnarův odchod kvůli miliardám z rozpočtu? Trochu mu ujely nervy, míní Schillerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) dál hrozí rezignací, pokud se do března nevrátí jeho resortu do rozpočtu pět miliard korun. Novinkám to v pátek potvrdil mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Aby nemusel resort škrtat, musela by vláda uvolnit finance nejpozději v pondělí 29. března. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) Novinkám řekla, že případné uvolnění peněz bude na dohodě Metnara s premiérem Andejem Babišem (ANO).

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Andrej Babiš (vpravo) uvedl 13. prosince v Praze do funkce ministra vnitra Lubomíra Metnara.

Článek

Sám Metnar na žádost Novinek, aby se k tématu vyjádřil, nereagoval. Podle mluvčího ale jeho dřívější stanovisko stále platí. „Řekl, že chce, aby se se peníze vrátily do konce března, a pokud ne, rezignuje. To platí,“ sdělil Pejšek Novinkám.

Problém se odvíjí od ústupku menšinové koalice ANO a ČSSD komunistům. Na základě požadavku KSČM převedli poslanci loni v prosinci 10 miliard korun z rozpočtu ministerstva obrany do rezervy státního rozpočtu. Komunisté jinak nechtěli státní rozpočet jako celek podpořit.

Vláda schválila pět miliard pro armádu, zbytek asi v únoru

Domácí

Babiš v prosinci označoval přesun peněz za dočasný s tím, že je kabinet začátkem roku 2021 vrátí resortu zpět. Metnar tehdy ještě o rezignaci nemluvil.

Polovinu částky, o kterou resort přišel, vláda obraně vrátila na konci ledna. Metnar následně pohrozil, že pokud nedostane do konce března i zbytek, rezignuje. To se zatím nestalo.

Ministryně financí Alena Schillerová má za to, že Metnar nemá důvod funkci složit, když je pět miliard korun blokovaných v rozpočtové rezervě. „Rozhodně na ně nikdo nesáhne,“ řekla Novinkám.

Metnarovo dřívější prohlášení o možné rezignaci přičítá emocím. „Myslím, že to nebylo žádné strašení, ale možná mu trochu ujely nervy,“ doplnila.

Gripeny burácely nad Prahou. Nacvičovaly zásah u nekomunikujícího letounu

Domácí

Ke slibu, že se celá částka vrátí ministerstvu na začátku roku, uvedla, že se prý s Babišem a Metnarem domluvili na tom, že peníze převede ve chvíli, kdy si o ně ministr obrany řekne, respektive předloží návrh na rozpočtové opatření.

„V lednu dostali pět miliard a teď je březen. Pokud peníze potřebují, požádá pan ministr pana premiéra a peníze tam půjdou. Teď je to v rukou těchto dvou osob,“ poznamenala Schillerová.

Nákup BVP za 52 miliard se potápí

Domácí

Metnar si ale už jednou podle všeho o peníze „řekl”. Před jednáním vlády byl však návrh na projednání bodu stažen. Okolnosti kolem politického vyjednávání o navrácení peněz poté ministr označil za velmi smutnou zkušenost.

„Podklady jsou už dlouho připravené, teď jde jenom o to, aby to vláda konečně projednala a doufejme, že i schválila,“ uvedl Pejšek.

Armáda našla v poli kryt kabiny letounu L-159 utržený za letu

Krimi

Finance se převádí na základě rozhodnutí vlády a program jejího jednání schvaluje premiér. Je tak na něm, jestli bod na pondělí 29. března zařadí.

Babiš na dotaz Novinek, zda tak učiní, doposud neodpověděl. „Nebavila jsem se s ním ještě o tom,“ doplnila k tomu Schillerová.

Podle ministerstva obrany jde o nejzazší termín, aby se předešlo odkladu či dokonce zrušení některých nákupů. Resort prý s navrácením peněz počítal mnohem dříve. Proto také musel šetřit na výdajích.

„Pokud se to nestane do konce března, aby bylo na platy, bude se muset vzít část peněz, které jsou určené na investice,“ vysvětloval Pejšek.

Armáda zůstane v nemocnicích, ač Hamáček sveřepě tvrdil opak

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám