Hlavní obsah

Armáda našla v poli kryt kabiny letounu L-159 utržený za letu

– Praha • Aktualizováno

Armáda v pátek odpoledne našla utržený kryt kabiny letounu L-159 ALCA, který posádce upadl při cvičném letu. Byl v poli nedaleko sečské přehrady.

Vojáci našli upadlý kryt z letadlaVideo: Aktu.cz

 
Článek

„Mohu potvrdit, že kryt kabiny byl nalezen uprostřed pole. Nikdo nebyl zraněn a nevznikla žádná škoda. Do pátrání byl zapojen armádní vrtulník i policie,“ řekla Novinkám mluvčí armády Magdalena Dvořáková. Doplnila, že škodu na letadlu armáda ještě nezná.

Vojáci k výcvikovému letu vzlétli z 21. základny taktického letectva v Čáslavi. „V průběhu letu došlo k odpadnutí překrytu kabiny. Posádka zareagovala dle předepsaných postupů, klesla na nižší letovou hladinu a v pořádku přistála na domovské základně,“ řekla v poledne Dvořáková.

Foto: Aktu.cz

Kryt kabiny byl nalezen u vodní nádrže Seč

Foto: Aktu.cz

Při pátrání pomáhal vrtulník

Američané trénují proti L-159: Jsme českými stroji ohromeni

Domácí

Provoz letounů L-159 byl dočasně pozastaven. Armáda nemá informace, že by byl při nehodě někdo zraněn, po troskách krytu nyní pátrá. Příčinu incidentu vyšetřuje komise velitele vzdušných sil a odboru dohledu nad vojenským letectvím ministerstva obrany.

Chyba zpozdí dodávku dvoumístných L-159

Domácí

Na vyšetření incidentu spolupracuje i výrobce letadel Aero Vodochody. Podle mluvčího Tobiáše Tvrdíka zatím není jasné, zda se jednalo o technickou závadu.

Podobná nehoda se stala bitevníkům již v minulosti. V roce 2016 odpadl kryt kabiny taktéž u dvoumístného stroje. Nikdo tehdy nebyl zraněn, letouny kvůli incidentu čtyři dny nelétaly.

Foto: Profimedia.cz

L-159 ALCA

Foto: Aktu.cz

Při pátrání pomáhal vrtulník

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám