Hlavní obsah

Mediální lynč, manipulace, ale dobrá zkušenost, řekl při rezignaci Arenberger

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dění okolo odstupujícího ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) připomínalo podle jeho vyjádření „mediální lynč”. Novináři podle něj psali nepravdy ohledně jeho nejasných majetkových poměrů. Arenberger však za jediné pochybení považuje to, že nesprávně vyplnil majetkové přiznání.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO)

Článek

Končící ministr zdravotnictví Arenberger na úterní mimořádné tiskové konferenci, kde oznámil svou rezignaci, uvedl, že je rád, že nabídku na šéfa resortu přijal a mohl být „přímo u zdroje”.

Končí ministr, kterému zlomili vaz kostlivci v podobě majetku

Domácí

„Bylo mi jasné, že vést exponované ministerstvo, navíc půl roku před volbami, je skutečnou výzvou. Já mám výzvy rád, a proto mě nezarazil ani dotaz novináře na mé první tiskové konferenci, jestli jsme byl u StB, protože mám čisté svědomí i lustrační osvědčení. Také daně platím poctivě, přiznání mám v pořádku. Bohužel jsem nesprávně vyplnil majetkové přiznání, za tuto chybu v podobě přestupku jsem se už omluvil. To je to jediné, co jsem provedl,” pokračoval dosavadní ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

„To, co jsem zažil poslední týden, připomínalo mediální lynč spíše než seriózní zpravodajství. Média na mě vytahovala různé kauzy, které, když se ukázaly jako nepravdivé, tak se za ně nikdo neomluvil. Zažil jsem chvíle, kdy skupina novinářů publikovala nepravdy, manipulovala s kontextem tak, aby se jim skutečnosti hodily do jejich předem připraveného rámce,” doplnil Arenberger.

Tlaku prý čelila i rodina a přátelé

Novináři v posledních dnech opakovaně upozorňovali na nejasnosti ohledně Arenbergerových majetkových poměrů. V aktuálním majetkovém přiznání se objevilo více než 60 nemovitostí a desítky milionů korun, které tam ještě vloni nebyly. Některá média taktéž upozornila na to, že Arenberger uvedl neúplné informace v žádosti o privatizaci bytu na Praze 1. Arenberger nedokázal tyto věci věrohodně vysvětlit.

Práce novinářů, kteří podrobně mapovali Arenbergerovy poměry a žádali odpovědi, ale podle něj začala zasahovat jeho rodinu a kruhy přátel.

„Nemyslím si, že je nutné, aby byla moje rodina, přátelé vystavování tomuto nepříjemnému tlaku. Proto jsem se po důkladném zvážení rozhodl, že odstoupím. Jsem přesvědčen, že změna v této fázi nebude mít vliv na chod resortu,” uzavřel Arenberger.

Jméno svého nástupce, kterým bude staronový ministr Adam Vojtěch (za ANO), se prý dozvěděl z médií. Popřál mu mnoho sil. „V kontextu s tím, co jsem zažil, doufám, že i tato zpráva je pravdivá. Přeji mu mnoho sil,” neodpustil si dosluhující ministr dovětek k novinářům.

Připraví se Prymula, Blatný. Opozice si utahuje z návratu Vojtěcha do čela zdravotnictví

Domácí

Současně poděkoval premiérovi za důvěru a zdravotníkům za nasazení a odvedenou práci v období pandemie.

Anketa

Byl podle vás Adam Vojtěch lepší ministr než Petr Arenberger?
Ano
80,2 %
Ne
7,3 %
Hodnotím je zhruba stejně
12,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 27785 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám