Hlavní obsah

Končí ministr, kterému zlomili vaz kostlivci v podobě majetku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když bývalý ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger 7. dubna nastupoval do čela ministerstva zdravotnictví po odvolaném Janu Blatném, nic nenasvědčovalo tomu, že by neměl v ministerském křesle vydržet do voleb. Nakonec byl ale ministrem pouhých sedm týdnů. Jeho nástupce bude už pátým ministrem zdravotnictví během pandemie covidu-19.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO)

Článek

Vaz Arenbergerovi nakonec zlomilo množství kostlivců, které se vyvalilo z jeho skříně. Všechny souvisí s jeho majetkovými poměry.

Arenberger nedokázal věrohodně vysvětlit, proč ve svém majetkovém přiznání zatajil několik desítek nemovitostí i milionové příjmy z vedlejších činností. Jako ředitel vinohradské nemocnice prováděl bokem klinické studie nových léků na kožní nemoci, za které si měl přijít na desítky milionů. Tuto činnost provozoval na živnostenský list jako ‚kosmetické služby‘, ačkoliv to živnostenský zákon přímo zakazuje. Nemocnici, které šéfoval, také pronajímal budovu nemocničního archivu, na čemž také vydělal několik milionů korun.

Arenberger končí, vrací se Vojtěch

Domácí

Arenberger nastoupil do čela resortu v době, kdy byla pandemie už na ústupu a nové případy setrvale klesaly. Měl ambice být ministrem, za jehož působení se ČR s pandemií covidu-19 vypořádá. I premiér Andrej Babiš si ještě před několika dni pochvaloval, že zdravotnictví pod Arenbergerem posílilo.

„Za pana Arenbergera konečně nastoupili odborní náměstci, ten resort byl posílen,“ řekl premiér ještě v úterý v rozhovoru pro Rádio Impuls. Konkrétně zmínil pneumoložku z pražské Thomayerovy nemocnice Martinu Vašákovou, hlavní hygieničku ČR Pavlu Svrčinovou a ředitele brněnské nemocnice U svaté Anny Vlastimila Vajdáka.

Umožnil očkování i protilátkové léky

V ministerském křesle začal Arenberger víc komunikovat s odbornou skupinou MeSES, která vznikla krátce před jeho nástupem. Jeho tým také nastavil konkrétnější plán rozvolňování, který se řídil především počty nakažených na sto tisíc obyvatel. Jako svou prioritu při nástupu do úřadu uvedl masivní očkování a i to se během jeho ministrování splnilo. V květnu se v Praze otevřelo druhé velkokapacitní očkovací centrum v ČR (první funguje už delší dobu v Brně) a stát začal nabízet očkování mladším skupinám.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO)

Dnes si termín mohou rezervovat čtyřicátníci. Arenbergerův tým na ministerstvu také významně rozšířil kritéria pro podávání léků na covid-19 založených na monoklonálních protilátkách. Dnes je mohou dostat všichni starší 65 let, kterým hrozí těžký průběh nemoci. Skupinu MeSES Arenberger několik dní před koncem na ministerstvu rozpustil, údajně proto, že při ustupující pandemii už nejsou jejich rady potřeba.

Petr Arenberger byl ředitelem vinohradské nemocnice od října 2019, do funkce jej jmenoval exministr Adam Vojtěch (za ANO). Arenberger v nemocnici už třicet let pracoval, od roku 2001 byl přednostou dermatovenerologické kliniky. Je jedním z nejuznávanějších českých i evropských dermatovenerologů, specializuje se především na lupénku a kožní nádory. Vymyslel také akci „Stan proti melanomu“, kam se mohli lidé preventivně chodit testovat na kožní nádory.

Připraví se Prymula, Blatný. Opozice si utahuje z návratu Vojtěcha do čela zdravotnictví

Domácí

V roce 1989 si na Arenbergera vedla svazek komunistická Státní bezpečnost. Pod krycím jménem Kůže jej StB vedla jako kandidáta tajné spolupráce, na něž se lustrační zákon nevztahuje. Arenberger podle svých slov o tom, že jej měla StB v hledáčku, nevěděl.

Foto: Novinky.cz s ČTK a Právo

Jak šel čas s ministry zdravotnictví během pandemie

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám