Hlavní obsah

Mám covid, řekl muž řemeslníkům. Museli do karantény

Právo, Jindřich Ginter

Horké chvíle zažili řemeslníci měnící v těchto dnech stoupačky v činžovním domě v Praze 3. Jeden z obyvatel, který se po domě pohyboval bez respirátoru, jim jen tak mezi řečí druhý den řekl, že má covid a jeho syn také. Případ bohužel není ojedinělý.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Pracoval jsem v jednom bytě a majitel si se mnou bez roušky povídal, tak jako předchozí den. A najednou mi řekl, že si musí jít odpočinout, protože má covid,“ svěřil se Právu jeden z řemeslníků.

Dělník vyběhl z bytu a sdělil to spolupracovníkům. Mistr ihned volal na policii a hygienu, práci přerušili. „To je něco neuvěřitelného. My se jim snažíme opravit byty a on na nás nebere ohledy,“ povzdechl si pracovník. Muž se podle jeho slov ještě chlubil dokladem, že covid-19 má a že pozitivní je zřejmě i jeho syn.

Karanténa bude opět 14 dní

Domácí

„V takové situaci je třeba zavolat na krajskou hygienickou stanici, případně na linku 158. Zvláště když se osoba pohybuje na veřejnosti,“ sdělil Právu policejní mluvčí Ondřej Moravčík.

Hygienici věc prošetřili. „Byla nastavena protiepidemiologická opatření,“ řekla Právu bez dalších detailů Martina Marešová z pražské hygienické stanice.

Řekl mi v telefonu, že je sice pozitivní, ale cítí se v pohodě, a stejně bude celou dobu na zahradě
žena, která si objednala práci zahradníka

Dokument, jímž se měl obyvatel bytu prokazovat, nebyl podle zjištění Práva ověřitelný a muž ani neměl být pozitivní. Těžko dopátrat, zda to byl nejapný vtip či indispozice osoby šířící paniku. Každopádně řemeslníci museli preventivně na testy a do karantény.

„Situace, kdy je někdo k druhým vědomě a hrubě bezohledný, co se nákazy týče, bohužel není ojedinělá,“ potvrdila Právu šéfka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Eva Svobodová.

Zažívají to ale i lidé na opačné straně. Tereza z Plzně si objednala zahradníka. „Řekl mi v telefonu, že je sice pozitivní, ale cítí se v pohodě, a stejně bude celou dobu na zahradě, tak přece o nic nejde,“ uvedla pro Právo. Jeho návštěvu zrušila. Kde všude se ale pozitivní zahradník pohyboval, se už sotva kdo dozví.

„Za letošní rok zatím policie prověřuje 21 případů vědomého šíření nákazy, nejvíce na Karlovarsku,“ řekl Právu policejní mluvčí Ondřej Moravčík.

Přišla s covidem na vyšetření břicha

Obviněna z trestného činu šíření nakažlivé lidské nemoci byla počátkem tohoto měsíce například jednačtyřicetiletá žena z Mladé Boleslavi. Koncem listopadu přišla na urgentní příjem nemocnice, kde požadovala vyšetření bolesti břicha.

Podle policie však úmyslně zatajila, že má domácí izolaci kvůli pozitivnímu testu na covid-19. Po příjmu na běžné oddělení vystavila nebezpečí přenosu minimálně další dvě pacientky a zdravotnický personál. Při příjmu přitom vyplnila a podepsala dotazník, ve kterém onemocnění zamlčela. Teď jí hrozí osm let vězení.

Pozitivní si šla pro cigarety. Hrozí jí tři roky

Krimi

Za loňský rok policie šetřila dvě desítky případů vyloženě „úmyslného ublížení na zdraví lidskou nemocí“ a dalších třináct případů „ublížení lidskou nemocí z nedbalosti“. Statistika však nerozlišuje, zda šlo o covid, či jiné nemoci, zahrnuje všechny.

Nutno dodat, že někteří jedinci se také covidem snaží druhé zastrašovat, i když pozitivní nejsou. Podle informací Práva mělo k takovým incidentům dojít, například když policisté v terénu zadržovali některé osoby pro podezření z páchání trestné činnosti nesouvisející s nákazou. Takové chování může být pak kvalifikováno jako trestný čin vydírání či šíření poplašné zprávy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám