Hlavní obsah

Maláčová chce úpravu ošetřovného pro výuku na dálku

Zaměstnanci, kteří by museli v novém školním roce zůstat se školáky kvůli uzavření třídy či školy doma, by mohli dostávat ošetřovné po celou dobu výuky na dálku. Dávka by se vyplácela na děti do 13 let. Za určitých podmínek by ji mohli pobírat i tzv. dohodáři.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Článek

Prodloužené ošetřovné by bylo i pro lidi, kteří by se po uzavření stacionářů museli postarat o své blízké. Počítá s tím návrh zákona z dílny ministerstva práce. Návrh zveřejnila na svém webu vláda.

Prodloužené covidové ošetřovné se nemá vyplácet za dobu prázdnin či ředitelského volna.

Ošetřovné se podle zákona vyplácí devět dnů na děti do deseti let. Je možné ho získat i na jiné členy rodiny. Samoživitelé a samoživitelky ho pak mohou pobírat na potomky do 16 let až 16 dnů. Zaměstnancům se z nemocenského pojištění poskytuje 60 procent základu výdělku. Kvůli epidemii se na jaře platila dávka na děti do 13 let, a to až do konce června. Od dubna částka činila 80 procent základu výdělku.

Podle návrhu by se nyní zvyšovat neměla. Mělo by se jen prodloužit vyplácení na celou dobu případného uzavření tříd či škol i stacionářů. Podpora by měla být znovu na školáky do třinácti let.

Maláčová: Ošetřovné mají rodiče dostávat po celou dobu distanční výuky

Domácí

Rodiče by museli mít jako na jaře potvrzení od školy o uzavření, jeho důvodu i trvání a o výuce na dálku. Na tu se má podle manuálu ministerstva školství přejít, pokud zbude ve třídě či skupině méně než polovina žáků.

Škola nemusí být zavřená

Prodloužené covidové ošetřovné se nemá vyplácet za dobu prázdnin či ředitelského volna. Pokud je výuka ve škole omezená a koná se jen v některých dnech, ani za ty by se dávka podle návrhu poskytovat neměla.

Nárok na ni by naopak mohli mít rodiče dítěte, které skončí v karanténě, i když jeho třída zavřena nebude. Nově má karanténa trvat deset dnů.

Ubrat politikům? Ve Sněmovně je už čtvrtý návrh

Domácí

Pokud se školák bude učit na dálku, ošetřovné za celou dobu stát pošle. Na peníze by měli mít nárok i pracovníci na dohodu, kteří si aspoň tři měsíce před uzavřením třídy, školy či stacionáře platili nemocenské pojištění.

Nová pravidla avizovala minulý týden ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD), avšak premiér Andrej Babiš (ANO) tvrdil, že změna pravidel kvůli koronaviru není nutná.

Podle autorů by vláda měla návrh zákona schvalovat v pondělí, aby ho v září projednala Sněmovna. Po ní by hned dostal normu Senát a k podpisu i prezident. Pravidla karanténního ošetřovného by začala platit hned po vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Reklama

Výběr článků

Načítám