Hlavní obsah

Lidé v karanténě budou moci volit i z auta, schválila Sněmovna

Novinky, ber
Praha

Sněmovna ve středu schválila tři alternativy, díky kterým budou moci zřejmě volit i lidé, kteří budou v době podzimních voleb do Senátu a krajských zastupitelstev v karanténě. Předloha nyní míří do Senátu, ten by se k ní měl vyjádřit již ve čtvrtek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jednou z variant je drive-in hlasování, kdy budou lidé volit z motorového vozidla u speciálních stanovišť. Ta by měla být ve všech okresech, tedy na 78 místech. Budou na ně dohlížet tři vojáci a zapisovatel.

Pokud by ale neměl volič auto, přijede zřejmě na jeho vyžádání speciální volební komise. Poslední možností jsou zvláštní volební okrsky. Ty by se zřídily například v domovech pro seniory nebo zařízeních s pečovatelskou službou, kde jsou všichni klienti v karanténě.

Volby se mohly řešit dřív, to by to ale nebyla tahle vláda, zní z ODS

Domácí

To, že by kvůli nařízené karanténě v rámci opatření proti šíření koronaviru nemohly volit desítky nebo i stovky lidí, kritizovala opozice i Senát.

„Dalo se to řešit dřív, ale nebyla by to tato vláda, aby se to řešilo včas. Zvolili to nejjednodušší řešení, tedy to, že to nechají být, a kdo bude v karanténě, tak nepůjde volit. To je ale špatné řešení a jsme rádi, že pod tlakem opozičních stran došlo ke změně.” uvedl například šéf ODS Petr Fiala.

V rámci této novely také poslanci schválili navýšení příspěvku pro členy volebních komisí, a to o 500 korun na 2 300 korun.

Čísla pro krajské volby: ANO 50, ČSSD 45, ODS 33, Piráti 19

Krajské volby

Volby do Senátu a do krajských zastupitelstev se letos uskuteční 2. a 3. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám