Hlavní obsah

Lidé dostávají z hygienických stanic čím dál méně dat o covidu

Novinky, Jaroslav Soukup, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory vládním proklamacím o zveřejňování veškerých dat o šíření koronaviru přistupují v současnosti kvůli zahlcenosti pracovníků a narůstajícím počtům nových případů některé hygienické stanice k jejich osekání. Denně aktualizovaná data z jednotlivých okresů tak již nebudou k dispozici.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová

Článek

Na omezené kapacity přitom hygienici upozorňují delší dobu. V Praze jim s trasováním kontaktů pomáhají kolegové z dalších krajů, medici i armáda.

Pražská hygiena nicméně přestala pravidelně uvádět počty vyléčených, počty úmrtí i aktivních případů nákazy. Ostravští hygienici zase již nezveřejňují celkové počty nakažených.

Stav dokresluje přiznání vedení jedné z krajských hygien, která má podle svých slov k dispozici jediného informatika, jenž „pracuje 12 hodin denně včetně víkendů”.

Velmi podobně popsal vytíženost kolegů mluvčí pražských hygieniků Zbyněk Boublík. „Převážná část stávajících zaměstnanců HSHMP již vyčerpala maximální zákonné limity pro přesčasovou práci, agendě se však nadále věnují. Zaměstnanci, kteří ještě mají možnost práce přesčas, pracují až 12 hodin včetně sobot, nedělí či svátků,” sdělil Novinkám s tím, že zapojeny jsou i desítky externistů.

Větší obce dostanou data o počtu nakažených

Domácí

Namísto dílčích dat z okresů tak budou dostupné pouze souhrnné informace na webu ministerstva zdravotnictví.

Resort se koncem srpna dohodl se zástupci svazu měst a obcí, že starostové obcí s rozšířenou působností budou v týdenních intervalech dostávat informace o lidech z dané oblasti, kteří mají covid-19. Zároveň bylo obcím přislíbeno, že na podzim by mohly data dostávat denně.

Hygieny kolabují, do izolace lidi pošle SMS z laboratoře

Domácí

Ministerstvo se nyní rozhodlo hygienám částečně ulevit a nařídilo informovat lidi o pozitivním výsledku testu formou SMS či e-mailu. Doposud to dělali lékaři či hygienici, kvůli čemuž však docházelo k prodlevám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám