Hlavní obsah

Lháři. Manipulátore. Babiš s Hřibem se do sebe pustili kvůli vakcínám ve skladech

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se v úterý střetl s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Předmětem sporu se stalo očkování proti covidu-19. Zatímco podle Babiše primátor manipuluje s počty a nekomunikuje s nemocnicemi, Hřib mu vyčítá množství vakcín ve skladech, které jsou podle něj problém dlouhodobě.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Zdeněk Hřib a Andrej Babiš

Článek

„Počet vakcín v Praze v úterý bude průběžně růst, protože dnes probíhá závoz vakcín Pfizer. V pondělí jich ale bylo stále ve skladech 15 tisíc, a to je den před plánovaným závozem nepřijatelné,“ řekl Hřib Novinkám.

Babiš podle něj navíc lže, když tvrdí, že se Praha se státními nemocnicemi nebaví. „Průběžně od nich žádáme vakcíny Pfizer pro očkování například v sociálních službách. Bohužel nám je nemocnice obvykle odmítají vydat,“ uvedl Hřib.

Covid pasy by mohly být už v květnu

Koronavirus

Výjimku podle něj představoval minulý týden, kdy Praha získala po zásahu národní koordinátorky dvě plata lahviček. „Jedno jsme nasměřovali do státní Thomayerovy nemocnice, kde vakcíny chyběly, a druhé jsme nasměřovali do sociálních služeb a k mobilním týmům,“ doplnil Hřib.

Na to znovu ostře zareagoval premiér. „Kolegové vám to asi neřekli, ale vakcíny do Thomayerky poslalo ministerstvo zdravotnictví dříve, než se váš koordinátor ozval. Škoda, že se k vám nedostávají pravdivé informace,” pustil se znovu na Twitteru do Hřiba.

V pražských skladech leží ladem tisíce dávek vakcíny, kritizuje Hřib a apeluje na Babiše

Domácí

Babiše, který se před časem sám jmenoval do funkce zmocněnce pro očkování, v úterý nejprve popudila Hřibova slova o tom, že ve skladech pražských státních nemocnic se v úterý nacházelo zhruba 28 tisíc neaplikovaných dávek vakcíny Pfizer.

Podle Babiše vakcíny ale dorazily ráno, a tak nemohly být rozvezeny. V 07:40 podle něj přišla do Česka nová zásilka celkem 220 000 dávek vakcín. „Proč lžete,” obrátil se na Hřiba.

Primátor následně upřesnil, že v pondělí leželo v pražských skladech přes 15 tisíc dávek vakcíny a premiéra vyzval, aby zajistil jejich rozvoz.

Podle 40 procent mladých učitelů je covid bublina a očkování nebezpečné

Koronavirus

Informace o 15 tisících dávkách ve skladech ale potvrzují i data ze systému, která uvádí přehled zásob ampulek s vakcínami. K pondělku jich bylo od firmy Pfizer neaplikováno 2 555 s tím, že každá ampulka obsahuje šest dávek, tedy celkem15 330.

Sama chytrá karanténa nicméně přišla v úterý s jinou cifrou a tvrdí, že v pondělí večer bylo v Praze „12 189 dávek vakcíny Pfizer/BioNTech”.

„Z nich bylo 8 679 určených na dnešní (úterní) očkování a zbývajících 3 510 slouží jako nouzová zásoba pro všechny kraje v ČR,” uvedli správci státního systému na Twitteru.

To primátor obratem zpochybnil s tím, že podle oficiálního vládního systému je na úterý zarezervováno na všech očkovacích místech v Praze jen 2 310 osob. „Je tedy otázka, odkud se vezme dalších 6 369 osob na dnešní očkování. Jezdí tu i ještě mobilní týmy, ale ty mají kapacitu řádově stovek osob denně,” připomněl.

Vakcína od Pfizeru je účinná proti brazilské variantě koronaviru

Koronavirus

Od začátku očkování proti covidu aplikovali zdravotníci v Praze 175 961 dávek vakcíny, z toho 3000 v pondělí. Obě dávky dosud dostalo 68 193 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám