Hlavní obsah

Vakcína od Pfizeru je účinná proti brazilské variantě koronaviru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Austin

Brazilská varianta koronaviru P1 dokáže obejít imunitní systém až v 61 procentech případů. Zabírá proti ní ale vakcína od Pfizeru, jak potvrdila laboratorní studie publikovaná v lékařském časopise New England Journal of Medicine.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Studii provedli vědci z americké University of Texas Medical Branch. Lidem, kteří už byli naočkovaní, odebrali vzorek krve, která dokázala neutralizovat upravenou verzi viru. Ta obsahovala stejné mutace, které obsahuje spike protein vysoce nakažlivé varianty P1.

Neutralizační schopnost krve vůči zmutovanému viru byla podle vědců přibližně stejná jako v případě reakce vakcíny vůči původní variantě koronaviru.

Brazilská mutace dokáže obejít imunitní systém až v 61 procentech případů

Koronavirus

Pfizer dosud testoval účinnost své vakcíny pouze vůči britské variantě B.1.1.7, proti které by měla být očkovací látka od tohoto výrobce také účinná.

Otazník ještě visí nad jihoafrickou variantou, která je podobná té brazilské. „Myslíme si, že naše vakcína bude účinná proti převážné většině variant,“ uvedl hlavní vědec Pfizeru Mikael Dolsten na konci února v rozhovoru pro americkou televizní stanici NBC. Přesto společnost ještě plánuje detailnější klinickou studii právě proti jihoafrické variantě.

V rámci analýzy bude Pfizer zjišťovat, zda by k lepší účinnosti nepomohla případná třetí dávka vakcíny, a také možnost, že by složení očkovací látky upravil cíleně pro boj s jihoafrickou variantou. Přestože společnost uvádí, že její vakcína bude zřejmě zabírat i na tuto mutaci, dodala, že jihoafrická varianta může účinnost látky snížit.

Obavy se naplnily. V USA se zkřížily dvě varianty koronaviru v nebezpečný hybrid

Amerika

Brazilská varianta P1 byla poprvé objevena 6. prosince loňského roku ve městě Manaus. Tam se během první vlny koronaviru nakazilo 76 procent obyvatel. Mělo dojít k vytvoření kolektivní imunity, ale na zmutovanou verzi to nezabíralo. P1 se rychle rozšířila a za dalších osm týdnů už byla příčinou 87 procent případů nakažených.

Mezinárodní tým vědců v nerecenzované studii publikované před několika dny uvedl, že varianta P1 je 1,4- až 2,2krát přenosnější než originální koronavirus. Zjistili také, že má 17 záměn, z nichž tři se vyskytují ve spike proteinu, tedy charakteristickém hrotu viru, a jsou si velice podobné s jihoafrickou mutací.

Reklama

Výběr článků

Načítám