Hlavní obsah

Lékař: Jednomu ze sta hrozí při covidu úmrtí, trombóza až tisíckrát méně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úmrtí hrozí při nákaze koronavirem nejméně jednomu pacientovi ze sta. Trombóza jako nežádoucí účinek po očkování proti covidu-19 se může vyskytnout u jednoho z 40 000 až 100 000. V rozhovoru to řekl lékař Aleš Linhart, předseda České kardiologické společnosti. Kvůli několika desítkám případů z milionů podaných vakcín v současné době evropské a americké úřady pro regulaci léčiv zkoumají očkovací látky od firem AstraZeneca a Johnson & Johnson.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Nabírání vakcíny od Pfizeru/BioNTechu v Turecku

Článek

„Závažné trombózy jako nežádoucí účinky vakcíny se objevují u jednoho člověka za 40 000 až 100 000. Smrtnost covidu je přitom více než jedno procento,” vysvětlil Linhart.

Krevní sraženiny v žilách vznikají podle něj nejčastěji u pacientů, kteří se nějakou dobu nemohou hýbat, lidí po velkých operacích nebo při onkologické léčbě. „Je to relativně častá záležitost i mimo nákazu koronavirem,” řekl Linhart. Souviset může i třeba s dlouhou cestou autobusem nebo letadlem, část lidí k nim má navíc vrozený sklon.

V Británii a Izraeli po očkování výrazně ubylo mrtvých

Koronavirus

Lékaři na to u pacientů, kteří mají toto riziko myslí, a preventivně podávají léky na ředění krve. „Riziko se tak snížilo o desítky procent,” dodal. Podobně dostávají léky na ředění krve i někteří hospitalizování s covidem-19, sraženiny totiž vznikají i u zánětlivých onemocnění, jakým covid je. Objevit se ale mohou i po vyléčení.

Lidé by měli zpozornět, pokud jim bez důvodu natečou končetiny, začnou bolet nebo se u nich objeví fialové nebo bledé skvrny. Obrátit by se pak lidé měli primárně na svého praktického lékaře, který je odešle ke specialistovi.

Slovenské ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo infografiku, na níž informuje veřejnost o tom, že pravděpodobnost vzniku vzácné krevní sraženiny po očkování vakcínou AstraZeneca je 0,00065 procenta. Srovnává to s pravděpodobností úderu blesku, která je 0,00072 procenta. Jakákoliv anafylaktická reakce po očkování je podle ní 0,001 procenta. Naproti tomu je pravděpodobnost hospitalizace po nákaze covidem pak podle slovenských dat 7,2 procenta a úmrtí 1,6 procenta.

V Česku bylo dosud pozitivně testováno na nákazu novým typem koronaviru 1,597 milionu lidí, zemřelo podle statistik dosud asi 28 300. Podíl se blíží spíš ke dvěma procentům, odborníci se ale domnívají, že nakažených bude víc, protože někteří neabsolvovali test.

Poprvé se v souvislosti s vakcínami proti covidu-19 začalo o riziku krevních sraženin hovořit v polovině března, postupně pozastavilo očkování několik evropských zemí. Po vyjádření Evropské lékové agentury (EMA) o převažujících přínosech vakcinace se k očkování většinou vrátily, případně omezily očkování u mladších pacientů.

U očkovací látky od Johnson & Johnson byla pro Evropu pozastavená distribuce do doby, než americké a evropské úřady prověří případy podezření, kterých byly jednotky na miliony vyočkovaných dávek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám