Hlavní obsah

Kvůli koronaviru budou vězni online

Právo, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do věznic mohou od minulé soboty na návštěvu za odsouzenými a vazebně stíhanými pouze advokáti. Příbuzní vězňů se kvůli šíření koronaviru po Česku do vězeňských zařízení nedostanou. Ta se proto snaží zajistit kontakt alespoň na dálku prostřednictvím internetu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ilustrační foto

Článek

Odsouzený sedí u počítače uvnitř věznice a jeho příbuzní zůstávají v pohodlí domova. Komunikují spolu přes aplikaci Skype, která přenáší zvuk i video.

Tak vypadá pilotní projekt „videonávštěv“, který se ještě před vypuknutím nebezpečné nemoci rozjel v šesti českých věznicích. Právo nyní zjistilo, že se ho Vězeňská služba ČR snaží rozšířit i do ostatních zařízení.

Čeští výsadkáři pomáhají lidem zůstat i v karanténě v kondici, zacvičte si s nimi

Koronavirus

Vězni by tak měli alespoň nějakou možnost komunikace s rodinnými příslušníky. Teď nemají nárok na osobní návštěvy, které za normálních okolností mohou trvat až tři hodiny měsíčně, přičemž přijít zvenku mohou až čtyři lidé.

Videopřenosy pro advokáty i soudy

„Kvůli plošnému zákazu návštěv a vzniklé situaci chystáme nějaké kompenzace. Toto by měla být jedna z možností. Probíhá nákup a instalace zařízení do všech věznic,“ potvrdila Právu mluvčí Vězeňské služby ČR Petra Kučerová.

Vězňů se kvůli šíření zákeřné nemoci týkají i další kompenzace. S rodinami mohou třeba častěji telefonovat než původních zhruba dvacet minut denně, změnil se také systém balíků od příbuzných, kterých by vězni nyní mohli dostávat víc než jen zákonem dané dva ročně.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Do věznic se v současnosti kromě zaměstnanců dostanou jen advokáti. Ti ale mají za klienty jezdit jen v nejnutnějších případech a pouze v případě, že jsou zcela zdraví. Věznice v Brně a Liberci také rozjely projekt, kdy umožňují videokonference mezi právníky a jejich klienty.

„Je to záležitost, která může advokátům ušetřit čas, a současná situace může znamenat, že tuto možnost budou využívat mnohem víc. Tento projekt je na začátku,“ uvedla Kučerová. Jedním z advokátů, který si to vyzkoušel, byl Tomáš Sokol. Ten byl rád, že tak do věznice v nynější situaci nemusel osobně. „Mám klientku a s tou se naštěstí můžu domluvit tímto způsobem,“ řekl Právu Sokol.

Wu-chan už nemá nové případy, experti počítají s koncem nákazy v řádu týdnů

Koronavirus

Možnost využití videokonference s věznicí mají také soudy, které odvolaly několik stovek jednání. Konají se vesměs pouze ta, která nesnesou žádného odkladu. Takové propojení s justicí mají všechny věznice.

Efektivní a bez nákladů

„Je to efektivní a bez nákladů na eskorty a podobně. Současná situace může napomoct tomu, že se ta komunikace bude dělat touto formou,“ podotkla Kučerová.

Věznice budou pro návštěvy uzavřeny po dobu nouzového stavu, který platí v Česku, nebo do odvolání. „Obecně lze říct, že pohyb ve věznicích je v tuto chvíli minimální,“ uzavřela Kučerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám