Hlavní obsah

Kvalitní řemeslníci by měli mít možnost získat mistrovský list

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda v pondělí schválila návrh zákona na zavedení mistrovské zkoušky. Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) by mělo jít o doklad nejvyššího profesního mistrovství. Zkouška má být dobrovolná. Vláda předpokládá, že o normě, která je podle ní nekonfliktní, bude hlasovat až příští Sněmovna, jež vzejde z podzimních voleb.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Mistrovská zkouška právě schválena vládou. Návrh zákona naváže na tradici ,Mistrů řemesel‘ a bude dokladem nejvyššího profesního mistrovství,“ napsal Havlíček na sociální síť.

Mistrovskou zkoušku by měli mít možnost složit lidé s výučním listem nebo s maturitou, případně ti, kteří se prokážou souhrnem všech profesních kvalifikací stanovených pro úplnou profesní kvalifikaci. Zároveň musejí mít za sebou pět let praxe v oboru v posledních deseti letech. K tomu se vyžaduje i jejich bezúhonnost.

Testy by mohly hradit pojišťovny i po 1. září

Domácí

Zkouška by měla být mimo jiné potvrzením a oceněním kvalit odborníka a měla by zvýšit prestiž řemesel, díky čemuž by se měl zvýšit zájem mladých lidí o tato povolání. Pozitivní dopad se očekává i pro spotřebitele.

Havlíček na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že složení mistrovské zkoušky bude dobrovolné, její zavedení tedy negativně neovlivní množství řemeslníků. „Bude to ale známka té nejvyšší kvality,“ řekl. Doplnil, že už nyní je několik stovek zájemců.

Hospodářská komora odhaduje, že v prvních pěti letech bude ročně vykonáno průměrně 2000 zkoušek a vydá se 1600 mistrovských listů. Za zkoušku by měli lidé zaplatit v průměru 25 000 korun.

Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhuje, aby byl zákon účinný od ledna příštího roku.

Návrh zákona ale podle Havlíčka zatím nebude postoupen do Sněmovny. „Skončilo by to někdy po prvním čtení, možná po druhém v lepším případě a poté by to automaticky spadlo pod stůl,“ řekl ministr.

Zákon je podle něj ale kompletně připraven a je nekonfliktní. Do parlamentu by ho podle něj měla posunout příští vláda, ať už bude jakákoliv.

Prominutí DPH u respirátorů prodlouženo do konce října

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám