Hlavní obsah

Kroužkování máme ošetřené, tvrdí Piráti a STAN

Novinky, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Piráti budou v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny kandidovat společně s hnutím Starostové a nezávislí. Z diskuse na pirátském fóru je však zřejmé, že se Piráti obávají toho, aby kvůli u voličů oblíbenému kroužkování kandidátů neposloužili Starostům jen jako výtah k poslaneckým mandátům v krajích, kde jsou populárnější než oni. Jak tomu chtějí oba partneři předejít?

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Schválená smlouva počítá např. s tím, že se kandidáti zavážou nevyzývat voliče ke kroužkování na společné kandidátce. „Kandidát koalice je povinen zdržet se jakékoliv výzvy, přímé či nepřímé, veřejné či osobní, ke kroužkovaní,“ uvádí se v ní.

To, aby někdo přeskočil hodně dopředu, je reálné nanejvýš tak ve třech krajích v republice
Vít Rakušan (STAN)

Pokud by však přesto získala v důsledku preferenčních hlasů mandát jiná strana než určuje dohodnuté pořadí, je povinna poskytnout svému partnerovi „nefinanční kompenzace“.

„Kompenzace by mohly probíhat třeba v tom duchu, že pokud by nám mělo připadnout místo v některém sněmovním výboru, necháme na ně nominovat experta za tu stranu, jež byla překroužkovaná,“ řekl Právu lídr koalice Ivan Bartoš (piráti).

Piráti kývli na společnou kandidaturu se Starosty

Domácí

Nefinanční kompenzace, které má následně řešit koaliční rada, se tedy budou podle jeho slov týkat pouze stran, nikoli dotčených kandidátů.

Boj o poslední místo?

„Ale pevně věřím, že se všichni kandidáti soustředí na úspěch koalice jako celku,“ doplnil Bartoš.

Jako další pojistka je zakázáno, aby koaliční strany navrhovaly na zadní místa populární osobnosti. Navrhnout takovou osobnost se zjevným záměrem změnit díky preferenčním hlasům dohodnutý poměr na volitelných místech je tedy zakázáno.

Feri nakonec půjde do voleb. Přesvědčily mě ohlasy na sociálních sítích, říká

Volby

Skutečnost, že se voliči často dívají především na začátek a na konec kandidátních listin, mohla v minulých sněmovních volbách pomoci například poslanci Dominiku Ferimu (TOP 09). Ten byl v roce 2017 nasazen až na poslední místo pražské kandidátky strany, ale díky více než 15 tisícům kroužků se dostal ze 36. místa na druhé a do Sněmovny.

Předseda STAN Vít Rakušan je přesvědčen, že k tomu nedojde. „Známe favority, kteří v různých volbách získávali hodně preferenčních hlasů, a ti jsou v čele kandidátek, čili velké skoky ani nečekáme,“ doplnil Rakušan.

Zároveň také odmítl, že by mohla nastat situace, kdy by jeho strana získala nakonec více poslaneckých křesel než v průzkumech silnější Piráti. „Na základě toho, jak je koncipována koaliční smlouva, je matematicky vyloučené, abychom získali více mandátů. To, aby někdo přeskočil hodně dopředu, je

reálné nanejvýš tak ve třech krajích v republice,“ míní Rakušan.

Hnutí STAN odsouhlasilo smlouvu o volební koalici s Piráty

Domácí

V minulosti tato situace již nastala v rámci předvolební koalice KDU-ČSL a Unie svobody-DEU v roce 2002. Lidovci tehdy získali 22 z celkových 31 mandátů, původní pořadí kandidátky jim přitom přisuzovalo pouze 14 křesel. Výsledek nakonec vedl k rozpadu spojenectví hned po volbách.

Výběr článků

Načítám