Hlavní obsah

Královéhradecký kraj jedná o převozu nemocných do Polska

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kraje na východě Čech se připravují na okamžik, kdy jejich nemocnice budou zcela zaplněny a převoz pacientů do ostatních regionů republiky nebude možný. Královéhradecký kraj například jedná s Polskem, zda by bylo možné převážet nemocné do polských nemocnic v příhraničí.

Foto: Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Předběžně máme přislíbeno zhruba 35 lůžek, která bychom využili ve chvíli maximálního naplnění našich lůžkových kapacit bez možností dalšího přemístění pacientů do jiných českých nemocnic. Zároveň jsem možnost přemístění pacientů i mimo území republiky v případě potřeby projednal s předsedou vlády, se kterým jsem domluven na způsobu požádání o případnou pomoc při převozu pacientů za hranice republiky,“ informoval v úterý hradecký hejtman Martin Červíček (ODS).

Nemocnice v Královéhradeckém kraji mají kapacitu 632 covidových lůžek. Nejvíce jsou aktuálně sledována lůžka pro akutní péči, kterých je (nejen těch covidových) v celém kraji na 230, a volných zbývají pouze čtyři desítky. Tato lůžka jsou důležitá nejen pro příjem pacientů s covidem vyžadujících intenzivní péči, ale i pro všechny ostatní pacienty po úrazech, infarktech a podobně. Další covidová lůžka v regionu už nelze zřídit především z důvodu absence ošetřujícího personálu.

Už nastal čas. Česko konečně požádá Německo o pomoc

Domácí

Situace se zhoršuje i v sousedním Pardubickém kraji. „Nemocnice Pardubického kraje zvažují vyhlášení stavu hromadného neštěstí z důvodu absolutního naplnění lůžkového fondu,“ potvrdil Právu hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Další čeští covidoví pacienti by mohli být v případě potřeby umístěni do nemocnic v Německu.

Sasko nabídlo Čechům lůžka pro covidové pacienty

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám