Hlavní obsah

Sasko nabídlo Čechům lůžka pro covidové pacienty

• Aktualizováno

Po několika týdnech dohadů a odmítavých postojů budou moci být čeští pacienti s koronavirem v případě potřeby převezeni do Německa. Sasko, které sousedí se severozápadem Čech, nabídlo pro covidové pacienty devět lůžek, uvedl v úterý hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Nabídka německých lůžek bude podle něj součástí dispečinku lůžek.

„Nabídnutá kapacita německých lůžek je zahrnuta do Národního dispečinku a bude záležet na charakteru každého případu. Jinými slovy k možnostem převozu do českých nemocnic přibyla jména těch německých s danou kapacitou a druhem dostupné péče,“ řekl Kulhánek.

Podle hejtmana kraj dostal informaci od zástupců Saska, že se dostupná kapacita v nemocnicích stále mapuje a Sasko ji aktualizuje. „Německá strana vyžaduje dokumentaci v německém jazyce. To my řešíme takzvaně on-call překladatelem, to znamená, že když se vyskytne požadavek na transfer do Německa, operativně v řádu několika hodin získáme překlad zdravotní dokumentace,“ popsal Kulhánek.

Nabídka z Bavorska ještě definovaná není a Bavorsko stále zjišťuje, jaké kapacity může nabídnout.

Už nastal čas. Česko konečně požádá Německo o pomoc

Domácí

Náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý již během dne uvedl, že požádal ministra Jana Blatného (za ANO), aby vláda formálně oslovila Německo kvůli převozu pacientů za hranice.

O umožnění převozu českých pacientů opakovaně žádaly nemocnice v Karlovarském kraji.

Signatáři požadují převoz pacientů z přeplněné chebské nemocnice do Německa

Domácí

Ministr Blatný dříve uváděl, že německá pomoc by měla pouze symbolickou rovinu. Vzhledem k situaci v českých nemocnicích, které se blíží svým kapacitním limitům, začíná být otázka možné přeshraniční pomoci akutní.

Reklama

Výběr článků

Načítám