Hlavní obsah

Koronavirus nepokládá za hrozbu 63 procent Čechů

Novinky, Klára Beranová
Praha

Většina Čechů se koronaviru nebojí, má z něho ale respekt, vyplývá z průzkumu agentury STEM/MARK, jehož výsledky byly ve čtvrtek zveřejněny. Jen deset procent lidí se podle něj cítí být ohroženo, jde hlavně o seniory. Více než polovina Čechů si myslí, že vláda měla zavést opatření již v létě. Změna v čele ministerstva zdravotnictví v podobě Romana Prymuly (za ANO) pak nepřinesla podle většiny zlepšení.

Článek

„Veřejnost se covidem-19 necítí být silně ohrožena, respekt z něj ale má. Je tu ale i desetina populace cítící se být silně ohrožena – typicky jde o starší generaci. Naopak u mladých do 29 let je zvýšená tendence nemoc podceňovat,“ stojí v komentáři k výsledkům průzkumu.

Na otázku, zda lidé vnímají covid-19 jako hrozbu nebo běžné onemocnění, odpovědělo 46 procent, že to hrozba není, ale mají respekt, podle dalších 17 procent se pak covid-19 neliší od chřipky.

Nejsou pokyny k vyskladnění lůžek, polní nemocnice se má stavět v sobotu

Domácí

Podle většiny Čechů pak měla razantnější opatření přijít již v létě. Není proto divu, že většina veřejnosti již nevkládá takovou důvěru v současnou vládu. Dvě třetiny lidí nejsou spokojeny se současnými kroky kabinetu.

„Pouhá desetina mladých důvěřuje vládě v jejím počínání, u nejstarších osob je to téměř polovina. Kdybychom měli hodnotit celkovou situaci ve společnosti, tak lze na základě výsledků říct, že pouhá jedna pětina dotázaných věří, že současná vláda krizi zvládá,“ komentuje výsledky Ondřej Klubal z agentury STEM/MARK.

Zavřeno od pátku, nebo od pondělí? Vláda v tom nadělala zmatek

Domácí

Změnu podle většiny lidí nepřinesla ani personální výměna v čele resortu zdravotnictví. Více než dvě třetiny lidí tvrdí, že vše zůstalo při starém nebo došlo dokonce ke zhoršení od příchodu ministra Prymuly.

Funguje Chytrá karanténa?

Téměř dvě třetiny Čechů nevěří, že Chytrá karanténa funguje. „Trasování lidí hygienickými stanicemi z důvodu zahlcení systému může trvat delší dobu, nařízená karanténa v takových případech ztrácí smysl a omezuje občany v možnosti vrátit se do zaměstnání. Pochybnosti o správném fungování Chytré karantény se tedy dají očekávat,“ vysvětluje Klubal.

Mezi jeden ze základních prvků Chytré karantény patří aplikace eRouška. Tu přitom podle průzkumu téměř tři čtvrtiny lidí nemají.

Chytrá karanténa těší stalkery, získávají data

Koronavirus

Výzkum se konal prostřednictvím online dotazování na Českém národním panelu. Zúčastnilo se ho 510 osob reprezentujících internetovou populaci ve věku 18 až 64 let. Šetření probíhalo mezi 9. a 14. říjnem 2020.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám