Hlavní obsah

Komunisté otočili. Sněmovna tak jedná o otevření obchodů

– Praha

Poslanci v pátek na návrh Pirátů mimořádně diskutují o otevření obchodů, které jsou uzavřené kvůli koronavirovým restrikcím. Podle Mikuláše Ferjenčíka (Piráti) není opatření vydané ministerstvem zdravotnictví v souladu s takzvaným pandemickým zákonem. Zařazení bodu na schůzi podpořili i komunisté, kteří to ještě ve čtvrtek odmítli.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Vojtěch Filip zůstává předsedou komunistů

Článek

Pro zařazení bodu hlasovalo 47 poslanců z 91 přítomných poslanců. Zdržely se vládní kluby ANO a ČSSD, ostatní strany včetně komunistů to podpořily. KSČM to přitom ještě ve čtvrtek odmítla.

Komunisté slovně nepodporují Babišovu vládu, hlasováním ale ano

Domácí

„Epidemická situace není závislá na tom, zda bude, nebo nebude uzavřen maloobchod," Ferjenčík.

V souvislosti s pandemickým zákonem upozornil na čtvrteční verdikt Nejvyššího správního soudu, podle kterého je třeba rozlišovat mezi zákazem, omezením a stanovením podmínek provozu.

Ferjenčík chce, aby Sněmovna v usnesení přijala, že maloobchod v Česku byl a zůstává uzavřen nejdéle v celé Evropě, čímž dochází k jeho faktické likvidaci.

Obchody a služby se otevřou 3. května, oznámil Havlíček

Domácí

K usnesení patří i výzva vládě k okamžitému otevření maloobchodu a většiny služeb při stanovení rozumných provozních protiepidemických opatření.

„Musíme si držet palce, abychom se z toho dostali. Nejsme z epidemie ještě venku. Jsme ale v situaci, že máme nakročeno k tomu, abychom se z toho dostali. A nakročeno máme kvůli pravidlům, která zabrala,” reagoval na jeho výzvu ve Sněmovně ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Přehledně: Jak se bude rozvolňovat

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám