Hlavní obsah

Komunisté slovně nepodporují Babišovu vládu, hlasováním ale ano

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Komunisté, kteří minulý týden vypověděli vládě premiéra Andreje Babiše (ANO) toleranci, s kabinetem i nadále ve Sněmově hlasují. Ve čtvrtek vládu podrželi, když chtěl Pirát Mikuláš Ferjenčík hlasovat o výzvě kabinetu, aby se otevřely obchody a služby.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Vojtěch Filip povede KSČM do voleb.

Článek

„Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyzývá vládu k okamžitému otevření maloobchodu a většiny služeb, přičemž provoz maloobchodu a služeb bude navázán na soubor racionálních provozních protiepidemických opatření,“ stálo v navrhovaném usnesení.

Vedení komunistů dalo Filipovi zelenou ukončit toleranci vlády

Domácí

Ferjenčík chtěl kromě toho požádat také vládu o „navýšení kompenzací pro podnikatele, tak aby v důsledku vládních opatření nedocházelo k likvidaci jinak zdravých firem“.

O usnesení chtěl jednat na plénu dolní komory. Jeho návrh podpořilo 37 z 86 přítomných poslanců. Proti byla KSČM a vládní ANO a ČSSD.

Arenberger: Obchody se otevřou nejpozději 3. května

Domácí

Právě komunisté ale minulý týden přestali vládu tolerovat. Podle šéfa strany Vojtěcha Filipa ztratila jejich důvěru. Podle něj by navíc KSČM podpořila hlasování o nedůvěře, pokud by ho vyvolaly opoziční strany.

Otevíráním obchodů by se pak měla vláda zabývat ve čtvrtek odpoledne, podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) by k tomu mohlo dojít do 3. května.

Výběr článků

Načítám