Hlavní obsah

Kolář: Český dům v Moskvě zamrzne, ale v takovém napětí se těžko tančí na palubě

Ruská odveta v podobě seškrtání počtu místních zaměstnanců na české ambasádě v Moskvě zapříčiní omezení služeb Českého domu. Jeho chod podle bývalého velvyslance v Rusku Petra Koláře zamrzne, řekl Novinkám. Podle jeho názoru to však není pro české diplomaty a podnikatele až takový problém.

Foto: Český dům Moskva

Český dům v Moskvě

Článek

Rusové chtějí v rámci početní parity personálního obsazení ruské ambasády v Praze a české v Moskvě omezit i počet zaměstnanců najatých na místě. Obě strany mají nově zaměstnávat pouze 19 místních pracovníků, české velvyslanectví jich přitom dosud najímalo okolo 110. A to zejména kvůli přidruženému Českému domu, ve kterém funguje restaurace, hotel nebo fitness.

„Je to zásadní omezení, bude těžké ten majetek udržovat. Zatím je dobré, že nám ho nesebrali,“ poznamenal pro Novinky Kolář. I zabrání nemovitostí, které náleží k české ambasádě a Českému domu, podle něj může nastat. „Pokud budeme řešit Stromovku, tak samozřejmě to oni mohou řešit také tak,“ dodal s odkazem na vedení české metropole, které chce, aby ruská ambasáda vrátila Praze část parku Stromovka.

Seškrtání ruských zaměstnanců ambasády v Moskvě je komplikace, přiznalo ministerstvo

Evropa

„Doufám, že se to nestane, ale když se to stane, tak se bez toho také obejdeme,“ dodal bývalý velvyslanec.

Budou chybět lidé ve službách

Stejně tak se domnívá, že se Češi obejdou i bez provozu Českého domu v Moskvě.

„Je to hotelové zařízení, ve kterém jsme mohli ubytovávat návštěvy cestující z České republiky. Ale sloužil i jako základna pro kanceláře pro některé české firmy, které v Rusku působí. Byla tam restaurace, bar, fitness. V podstatě základna pro českou komunitu. A také to bylo dobré místo, kam si pozvat ruské partnery,“ přiblížil Kolář.

V takovém napětí v česko-ruských vztazích těžko můžete tančit na palubě
Petr Kolář

Podle jeho názoru nyní kvůli propuštění zaměstnanců bude provoz Českého domu zčásti zastaven. „Ten dům zřejmě trochu zamrzne. Potřebujete mít někoho na úklid, na údržbu, na mytí nádobí. To samé na ambasádě.  Ale provoz tam bude celkově menší, asi se tam nebude dělat tolik společenských akcí a večeří za této situace, ve které jsme. V takovém napětí v česko-ruských vztazích těžko můžete tančit na palubě,“ uvedl.

Moskva vymyslela trest pro Prahu: ambasádě radikálně seškrtala místní zaměstnance

Evropa

Český dům v Moskvě přispívá do státního rozpočtu. „Ale to v tom celkovém objemu není určující. Je tu hlavní otázka principu, národní bezpečnosti a státní suverenity, takže tady se moc obchodovat nedá. Je to nepříjemná situace pro českou podnikatelskou komunitu v Moskvě, a i pro některé ruské partnery, které jsme si do Českého domu mohli zvát, ale to se přežije. To není nic, co by mělo určovat naši politiku k Rusku,“ doplnil.

Vztahy mezi Českem a Ruskem jsou na bodu mrazu od minulé soboty, kdy česká vláda zveřejnila informaci, že ruské tajné služby stojí za výbuchem muničního areálu ve Vrběticích v roce 2014, při kterých zahynuli dva Češi a které způsobily miliardovou škodu.

Češi poté vyhostili 18 ruských diplomatů, kteří byli českými tajnými službami označeni za agenty, Rusové na to reagovali vyhoštěním 20 Čechů z ambasády. Poté se české ministerstvo zahraničí rozhodlo omezit počet diplomatů na ruské ambasádě v Praze na stejný počet, jako mají Češi v Moskvě – do konce května musí Česko opustit 63 ruských pracovníků i s rodinami.

Reklama

Výběr článků

Načítám