Hlavní obsah

Moskva vymyslela trest pro Prahu: ambasádě radikálně seškrtala místní zaměstnance

Moskva

Ruské ministerstvo zahraničí v pátek oznámilo, že v rámci početní parity personálního obsazení ruské ambasády v Praze a české v Moskvě bude omezen i počet zaměstnanců najatých na místě. Nově mají obě strany zaměstnávat pouze 19 místních pracovníků, České velvyslanectví jich přitom v současnosti najímá okolo 110.

Foto: Profimedia.cz

Budova české ambasády v Moskvě.

Článek

Rusko a Česko do konce května zregulují počet zaměstnanců na svých ambasádách. Na každé by mělo pobývat sedm diplomatů, 25 technických pracovníků a 19 místních zaměstnanců.

„Nezodpovědné a provokativní chování českých úřadů poškodilo jejich vlastní diplomatickou službu,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí.

Pobaltské země ze solidarity k Česku vyhošťují čtyři ruské diplomaty

Evropa

Zatímco Češi si v Moskvě na činnosti, které přímo nesouvisí s diplomatickou agendou, najímají místní pracovníky, což je levnější, Rusové si do Prahy vozí více vlastních lidí. Personální parita je proto znevýhodňuje.

Česko podle diplomatických zdrojů ČTK zaměstnává na ambasádě kolem 110 ruských občanů. Formálně pod ně patří například komplex Českého domu s ubytovacími kapacitami a restaurací nebo konzuláty v Petrohradě a Jekatěrinburgu. Ruské velvyslanectví v Praze zaměstnává podle dostupných údajů jen asi 15 či 20 občanů ČR.

Už 19. dubna mluvčí ruského ministerstva zahraničí televizi Rossija-1 řekla, že české velvyslanectví od nynějška nesmí další ruské občany najímat.

Vztahy na bodu mrazu

Vztahy mezi Českem a Ruskem jsou na bodu mrazu od minulé soboty, kdy česká vláda zveřejnila informaci, že se ruské tajné služby zapojily do výbuchů muničního areálu ve Vrběticích v roce 2014, které si vyžádaly dva mrtvé a miliardovou škodu.

Šéf ruské rozvědky: České obvinění z explozí je ubohá lež

Evropa

Následně Česko vypovědělo 18 ruských diplomatů, kteří byli označeni jako pracovníci ruských zpravodajských služeb. Moskva reagovala vypovězením 20 členů české diplomacie včetně zástupce velvyslance, čímž v podstatě paralyzovala ambasádu v Rusku, neboť tam zůstalo jen sedm diplomatů a 25 administrativně-technických pracovníků.

Česko prostřednictvím nového ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) odpovědělo ultimátem. Rusové měli umožnit návrat vyhoštěných diplomatů, nebo Česko sníží počet těch ruských na ambasádě v Praze na stejný počet, jaký zůstal Čechům v Moskvě. Rusové nereagovali a Česko se tak rozhodlo zastropovat počet Rusů na jejich ambasádě na úrovni stavu českého zastoupení v Moskvě.

Prahu musí do konce května opustit 63 pracovníků ruského velvyslanectví s rodinami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám