Hlavní obsah

Klaus vyčká, zatím vidí jako jedinou možnost středopravou koalici

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, rsk, alt, dan, jas

Prezident Václav Klaus po pondělních schůzkách s lídry parlamentních stran oznámil, že prozatím vyčká a nikoho sestavením vlády nepověří. Klaus uvedl, že se tu rýsuje projekt možné koalice ODS, TOP 09 a VV a ani on sám jiné životaschopné varianty nevidí. Prezident to uvedl po poslední ze schůzek.

Článek

Klaus doplnil, že rozhovory byly produktivní a ocenil, že všichni zúčastnění přijali volební výsledky s respektem a nikdo nejeví nepřiměřené ambice. S ohledem na reálnou možnost vzniku středopravé trojkoalice proto vyčká, jak jednání dopadnou, a nepověří zatím nikoho sestavením kabinetu.

Sérii schůzek odstartovalo v deset hodin dopoledne setkání s Bohuslavem Sobotkou, který vede jednání za vítěznou ČSSD. Sobotka Klausovi řekl, že by se rád pokusil sestavit vládu. Lídr ODS Petr Nečas Klause informoval, že chce vládu sestavit s TOP 09 a Věcmi veřejnými.

Sobotka se kvůli možnému kabinetu sešel s lídrem ODS Petrem Nečasem. Po jednání konstatovali, že spolupráce není s ohledem na rozdílnost programů možná. [celá zpráva]

Stejně tak se chce Sobotka scházet i s ostatními předsedy a pokusit se najít nějaký průsečík v programech.Po jednání

Prezident Sobotkovi neřekl, že to bude právě on, komu první pokus dá. „Schůzku jsem vnímal jako informativní na počátku celého procesu. Na jeho konci předpokládám, že prezident dospěje k nějakému rozhodnutí.“

Sobotka doplnil, že strana nyní připravuje analýzu výsledků voleb. „Nepochybně její součástí bude kritický přístup k jednotlivým průzkumům veřejného mínění. Jeden často popíral druhý. Do budoucna k nim musíme přistupovat s větším odstupem. Taková fascinace výzkumy před volbami byla možná zbytečná,“ podotkl Sobotka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus přijal v pondělí na Hradě místopředsedu ČSSD Bohuslava Sobotku

Nečas strávil u Klause o 15 minut déle

Od jedenácti hodin jednal s Klausem Nečas, jehož dokonce strana už navrhla jako svého možného kandidáta na premiéra. [celá zpráva]

U prezidenta byl o patnáct minut déle než jeho sociálnědemokratický protějšek. Klausovi tlumočil zájem ODS vytvořit koalici rozpočtové odpovědnosti s TOP 09 a Věcmi veřejnými (VV). Podle Nečase je na prezidentovi, koho první pověří sestavením vlády. „Prezident nemá žádný zájem jednání komplikovat či vytvářet zápletky,“ prohlásil Nečas. Lídr ODS také připustil, že VV jsou nečitelnou stranou.

„Je to politická realita. Hlubší životopis dvou nových stran neexistuje, u TOP 09 znám životopis jejích představitelů,“ řekl Nečas. Podle něj už proběhla v pondělí první jednání s oběma potenciálními koaličními partnery. „První neformální kontakty bych označil za velmi nadějné,“ prohlásil Nečas s tím, že nyní je třeba je jednat především o programu nikoli o personálních otázkách.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus uvítal na hradě lídra ODS Petra Nečase

Právě ODS má větší šanci sestavit vládu než vítězní sociální demokraté. Začala už jednat s TOP 09, jejíž předseda Karel Schwarzenberg přišel na Hrad ve 13:30, a Věcmi veřejnými. S jejich předsedou Radkem Johnem se prezident setkal v 15:30.

John dostal od Klause "rady do života"

Klause podle Johna především zajímalo, zda povedou VV jednání i s ČSSD. John to odmítl, neboť by to znamenalo opírat se o podporu KSČM, která je pro jeho stranu nepřijatelná.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jako posledního přijal prezident Václav Klaus předsedu Věcí veřejných Radka johna.

Doplnil také, že od Klause dostal několik  "užitečných rad", jak se má jako  nováček v politice pohybovat, aby hned nenarazil.

Hodinu před Johnem Klause navštívil šéf komunistické strany Vojtěch Filip, který jednání označil za standardní. Nová vláda by podle něj měla vzniknout co nejdříve.

Schwarzenberg po jednání uvedl, že hlavu státu informoval o jednáních s Nečasem i vzájemné ochotě se dohodnout.

Klause prý zajímal Schwarzenbergův názor na to, koho jako prvního oslovit kvůli sestavení kabinetu. Schwarzenberg zopakoval svůj názor, že první pokus by měl mít lídr vítězné ČSSD Bohuslav Sobotka. Prezident však prý ani nenaznačil, koho nakonec pověří.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus s předsedou KSČM Vojtěchem Filip

Bohuslav Sobotka se už několikrát nechal slyšet, že i kdyby dostal jako první pověření sestavit vládu, zřejmě neuspěje. Strana nemá žádný koaliční potenciál a s komunisty nedá dohromady dost hlasů. Přesto považuje Sobotka za správné, aby první pokus dostal.

Výkonná rada ODS v neděli znovu deklarovala, že velká koalice s ČSSD nepřichází v úvahu.

Anketa

Měl by první pokus o sestavení vlády dostat vítěz voleb?
Ano, je to tak zvykem. Měl by mít možnost jednat
15 %
Ano, ale sám by to měl odmítnout, když ví, že jen těžko něco vyjedná
78,9 %
Ne, pověřen by měl být ten, kdo má šanci vládu sestavit
6,1 %
Celkem hlasovalo 43313 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám