Hlavní obsah

Lidovci se do Sněmovny nedostali, Svoboda odstoupil

Praha
Aktualizováno

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda v sobotu odpoledne složil funkci. Reagoval tak na volební neúspěch lidovců, kteří se poprvé v porevolučních letech nedostali do Poslanecké sněmovny. Předsednictvo strany složí funkce 19. června na sjezdu strany.

Foto: Kateřina Šulová , ČTK

Odstupující předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda

Článek

„Prohráli jsme vážnou bitvu. První odpovědnost je na mé straně, takže samozřejmě rezignuji,“ řekl Svoboda s tím, že to je jediná odpovědná cesta. Podle jeho slov by lidovci měli co nejrychleji svolat sjezd a zvolit si nové vedení. Navrhuje, aby se tak stalo v červnu. Dodal, že na něm nebude kandidovat.

Svoboda řekl, že je příliš brzy na analýzu neúspěchu, nicméně čas na ni přijde. Naznačil, že jedna z příčin byla i situace, v níž se volalo po absolutní novosti, přičemž řekl, že se k volání přidala i média.

Postěžoval si také na předvolební průzkumy. "Nedostanou se do Sněmovny, nedostanou se do Sněmovny, nedostanou se do Sněmovny - když se něco opakuje příliš často, tak tomu lidé uvěří. S tím jsme my bojovali, a to říkám bez jakékoli hořkosti, ale je to prohra," doplnil rezignující předseda.

Upozornil ale, že ztratily všechny strany dosavadního „establishmentu“ - ODS, ČSSD, KDU-ČSL i Zelení. „Nadále jsme parlamentní stranou, protože v Senátu jsme. Myslím, že přijde doba, kdy budou všichni znovu volat po křesťansko-demokratické politice,“ uvedl Svoboda. „Život neskončil, ani politická scéna v ČR, ani KDU-ČSL,“ doplnil.

Z večerního zasedání předsednictva strany vyplynulo, že své funkce složí celé předsednictvo strany, a to ke dni sjezdu, uvedla ČTK.

Neuspěli ani zelení, rezignuje i šéf vítězů Paroubek

KDU-ČSL byla dosud významným hráčem na politickém kolbišti a její zástupci se podíleli na všech polistopadových vládách s výjimkou období opoziční smlouvy.

Volební výsledek znamenal konec i pro předsedy dalších stran. Z funkce do deseti dnů odejde šéf ČSSD Jiří Paroubek. [celá zpráva]

Nové vedení bdou volit dále zelení. [celá zpráva]

Na Vysočinu se k odpočinku vrací i předseda SPO-zemanovci Miloš Zeman. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Vedení zelených složí funkce

Předseda strany zelených Ondřej Liška v sobotu na tiskové konferenci ohlásil, že na celostátním sjezdu v nejbližších týdnech předloží vedení strany rezignaci....

Česko čeká středopravicová vláda

Rozhodnuto. Voliči rozdali karty a do Sněmovny poslali pět stran. Sice těsně vyhrála ČSSD před ODS, ale s komunisty nemá většinu. Jistým scénářem pro Česko je...

Výběr článků

Načítám