Hlavní obsah

Co řekli straničtí lídři po zveřejnění odhadů

• Aktualizováno

Představitelé politických stran reagují na odhady výsledků voleb. Podle těch prvních by ČSSD i ODS dostaly shodně 20 procent hlasů. Podle zpřesněných by o půl procentního bodu dokonce vyhrála ODS. Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka řekl, že je potřeba počkat na reálné výsledky. Věřil, že jeho strana vyhraje a získá až 30 procent hlasů. Zisk se ale pohybuje kolem 24 procent a spíše klesá.

Článek

„Věřím, že ČSSD vzejde z těchto voleb jako vítěz,“ řekl České televizi po prvním zveřejnění odhadů. Poděkoval voličům jeho strany a pochválil, že přišlo k volbám tolik lidí. Odhady, podle nichž má strana stejné množství hlasů jako její největší konkurent ODS, se podle něj musí brát s rezervou. Připomněl, že i při minulých volbách se tato čísla od konečných výsledků lišila.

Lídr pražské kandidátky ČSSD Martin Pecina řekl, že odhadům nevěří. Podle odhadů ale nemusí být vítězství takové, jaké strana očekávala.

Představitelé u stolu vyhrazeného grémiu soc. dem. v Lidovém domě popíjeli bílé víno, pokuřují a smějí se. Předseda asociace krajů ČR Michal Hašek na dotaz Práva, zda ho první odhady znervózněly, odpověděl, že ne. Podle něj je ještě příliš brzy na konečné závěry.

Hlasy pro pravici rostou

S rostoucím počtem sečtených hlasů stoupá počet hlasů pro pravici, částečně i proto, že se sčítají hlasy z větších měst. Jako první jsou vždy sečteny hlasy z menších volebních okrsků.

Místopředseda ODS Jan Zahradil chce také s reakcí počkat na přesnější výsledky. "Situace, pokud bychom připustili, že odhady se alespoň částečně trefily, je zajímavá, protože dává velkou možnost jednání o koalicích," řekl Zahradil.

Místopředseda ODS a šéf volebního štábu Ivan Langer Právu řekl: "Věřím, že víc než roční práce přinese své výsledky."

"Dali jsme do toho obrovské úsilí, kus srdce. Předběžné výsledky ukazují, že to stálo za to," míní Langer. K poměrně nízkým číslům jako pro soc. dem., tak pro ODS poznamenal: "Každý, kdo sledoval dlouhodobé trendy, tak věděl, že tyto volby přinesou zásadní změnu na české politické scéně, že tam nebudou dvě absolutně dominující strany a za nimi "smečka" politických trpaslíků.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek považuje 17 procent pro jeho stranu za úspěch vzhledem k tomu, že strana vznikla teprve před rokem.

"Kromě radosti cítím velkou vděčnost a odpovědnost, pokud se výsledky potvrdí, tak to znamená plnění snu překonat komunisty," řekl Kalousek. Mezi jeho kolegy vládne dobrá nálada. Kalousek rozdává jeden rozhovor za druhým a srší neskrývanou radostí.

Bývalý místopředseda KSČM Jiří Dolejš na základě zveřejněného odhadu uvedl, že voliči dali přednost experimentu, tedy novým stranám. Pokud by KSČM zůstala na 11 procentech, považoval by to za propad. Věří ale, že strana získá víc než 13 procent hlasů, což byl volební výsledek před čtyřmi lety.

Jediný předseda, který se k výsledkům vyjadřoval, byl šéf Věcí veřejných Radek John. Jedenáct odhadovaných procent označil za úspěch. „Založili jsme si přípravný poslanecký klub a do zdi jsme už jednali," řekl s tím, že teď už to může prozradit.

Předseda Strany zelených Ondřej Liška uvedl, že na poklesu přízně má svůj podíl nejen jejich působení ve vládě, ale i předvolební průzkumy. "Ty průzkumy malé strany poškodily, protože naprosto nesmyslně lidem sugerují, že je zbytečné je volit," uvedl Liška na ČT. Podle předběžného odhadu by se strana se třemi procenty do Sněmovny nedostala.

"Nemám obavy, že by se zelení vytratili z politiky. Zelená politika nekončí, my budeme pokračovat dál a komunální volby jsou pro nás velkou výzvou," řekl šéf zelených a připomněl, že i v Německu se na čtyři roky zelení z parlamentu vytratili, ale zelená politika měla svoji podporu i nadále.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám