Hlavní obsah

Pavel Bém skončil v čele pražské ODS

Praha
Aktualizováno

Pavel Bém dal v neděli k dispozici funkci předsedy pražské ODS. Reagoval tak na neúspěšný výsledek ODS ve sněmovních volbách. O jeho osudu jednalo pražské grémium strany, odpoledne rezignaci přijalo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražský primátor Pavel Bém

Článek

Pražskou ODS povede do jejího červnového sněmu Pavel Klega. Ten také řekl, že na červnovém sněmu chce do funkce řádně kandidovat.

Podle poslance Borise Šťastného se na jednání nemluvilo o postu primátora, Bém tak dál zůstává v čele města.

ODS byla v Praze, dosavadní baště této strany, druhá za TOP 09. O Bémově osudu v čele pražské ODS bude dnes odpoledne jednat grémium pražské organizace.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

"Před volbami jsem řekl, že definičním znakem úspěchu pražské ODS v letošních volbách je volební vítězství a zisk devíti poslaneckých mandátů. S ohledem na skutečnost, že byť těsně, přesto ani jednoho z těchto cílů se mi nepodařilo docílit, rozhodl jsem se dát k dispozici funkci předsedy pražského regionu Občanské demokratické strany," uvedl Bém v tiskovém prohlášení.

"Je to zodpovědné rozhodnutí. Je skutečností, že v Praze jsme zaznamenali suverénně největší propad hlasů. My jsme ho zaznamenali celorepublikově, ale dramaticky největší byl v Praze, takže vyvození politické odpovědnosti považuji za logický a správný krok," řekl o Bémově rozhodnutí v České televizi lídr ODS Petr Nečas. Jak dodal, při hodnocení jednotlivých kandidátů v Praze je také důležité podívat se na to, kolik dostali preferenčních hlasů. Voliči v Praze dávali často přednost kandidátům ze zadních pozic.

Nosek: Udělal jedinou rozumnou věc

Svou funkci dal Bém k dispozici asi hodinu před jednáním grémia pražské ODS. Jednání podle neoficiálních informací ČTK svolal sám Bém. Po volebním neúspěchu se ocitl pod tlakem části pražské ODS. K rezignaci na všechny funkce Béma vyzvali občanští demokraté v osmé městské části.

"Pokud si Pavel Bém a jeho tým uchoval alespoň zbytek cti, musí mít již nyní sbaleno. Pavle Béme, Pražané Ti nevěří, odejdi ze všech funkcí. Primátora i šéfa pražské ODS. Bude to to nejlepší, co můžeš pro tuto stranu v této chvíli udělat," píše se ve výzvě zveřejněné na webu ODS Prahy 8, pod kterou je podepsán starosta a šéf tamních občanských demokratů Josef Nosek. Byl to podle něho právě Bém, který občanským demokratům volby v metropoli prohrál.

"Jestliže je tato zpráva (o Bémově rezignaci) pravdivá, je to jediná rozumná věc, kterou předseda pražské ODS mohl udělat, vyvodit důsledky z prohry s TOP 09 v Praze," řekl ještě před přijetím Bemovy rezignace Nosek.

Místopředseda ODS a volební lídr ODS v Praze David Vodrážka před zveřejněním této výzvy sdělil, že nyní Bémovo odstoupení nikdo nežádá. Podle neoficiálních informací ale Bémovi odpůrci čekali právě na to, jak primátor na grémiu na volební propad zareaguje.

Pražská ODS se nyní obává především o výsledek podzimních komunálních voleb. Po nynějším neúspěchu už zřejmě Bémovi kritici budou otevřeně tlačit na to, aby se Bémovo křídlo stáhlo. Do tří týdnů se zřejmě sejde sněm pražské ODS, který by měl sestavovat kandidátky pro komunální volby. Mohl by být ale volební a provést ve vedení pražské ODS změny.

Reklama

Výběr článků

Načítám