Hlavní obsah

Klaus: PES je absurdní nesmysl, opatřením nevěřím

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý prezident Václav Klaus představil ve středu novou knihu Karanténa 2.0 - Svět už není kulatý, ve kterém se zamýšlí nad společenskými dopady covidové epidemie. Nešetřil přitom kritikou protiepidemických opatření. „Covidismus je pro nás větší zlo, hrůza a nebezpečí než nemoc,“ řekl exprezident v Institutu Václava Klause.

Foto: Novinky

Bývalý prezident Václav Klaus

Článek

Způsob, jakým se celý svět s epidemií vypořádává, přinese podle Klause obrovské vedlejší náklady, a to nejen ekonomické. „Obrovské jsou ztráty ve vzdělání, sleduji to na svých vnoučatech. Velké jsou rovněž zásahy do duše národa. Strach, který je záměrně vyvoláván, ovlivnil myšlení lidí,“ uvedl Klaus při představování nové knihy.

„Pustil jsem si televizi a byla tam jehla zabodávaná do paže. To je hlavní pocit, který mám z televize,“ dodal bývalý prezident.

Klaus, Prymula i Faltýnek dostali pokutu za nenošení roušek

Domácí

Ve vyděšení národa podle Klause hrají roli politici, média ale i někteří představitelé medicínské obce. Pustil se například do prezidenta České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka, který nedávno vyzval vládu, aby vzhledem k rostoucímu počtu nově nakažených zavedla přísnější opatření.

„Pan prezident ČLK je učebnicové zlo naší doby. Symbol pohledu na svět, který tato skupina lidí předvádí,“ zaútočil Klaus.

„Odmítáme, aby politika rezignovala na svou funkci a předala moc expertům, kteří se vybrali sami,“ řekl Klaus. Nit suchou nenechal ani na protiepidemickém systému PES. „Nevěříme PSU, je naprosto nesmyslný a je zneužíván. Je to absurdita, snůška věcí, které nejsou sečitatelné,“ uvedl.

Klaus plísní Blatného: Já a dezinformátor?

Domácí

Opatření podle exprezidenta nemají na šíření nemoci vliv. „Covid žije svým vlastním životem, ať dělají státy jakákoliv opatření. Žádná korelace nebyla nalezena,“ míní bývalá hlava státu. „Nevěřím, že opatření jako zavírání restaurací a provozů výrazně ovlivňují průchod viru populací. Považuji to za nesmysl,“ dodal.

O očkování nemá zájem

Očkovat se exprezident nechce. „Nikdy jsem se nenechal očkovat proti normální chřipce a nemám o to sebemenší zájem,“ řekl.

Ministerstvo zdravotnictví zařadilo Klause na seznam lidí, kteří šíří ohledně covidu dezinformace, proti čemuž se bývalý prezident ohradil.

Jurečka s Kalouskem dostali za porušení nařízení pokutu

Domácí

Za nenošení roušky na veřejnosti dostal Klaus od hygienické stanice pokutu 3000 korun. Řekl ale, že zatím mu úřad pokutu nesdělil. „Abych mohl zaplatit, musí mi to být sděleno, a to se nestalo. Možná je to fake news vymyšlené médii,“ řekl.

Václav Klaus 17. listopadu na Národní tříděVideo: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám