Hlavní obsah

Klaus plísní Blatného: Já a dezinformátor?

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý prezident Václav Klaus se ohradil proti tomu, že je na stránkách ministerstva zdravotnictví uváděn coby veřejně známá osobnost propagující dezinformace o covidu-19. Klaus to v otevřeném dopise ministrovi Janu Blatnému (za ANO) označil za dehonestaci a žádá nápravu.

Foto: Novinky

Václav Klaus

Článek

Ministerstvo na webových stránkách poukazuje na nejčastější dezinformace, které se o nákaze koronavirem ve společnosti šíří. Vedle zpochybňování očkování zmiňuje i „přebírání výrazných výroků a silných prohlášení veřejně známých osobností a odborníků dezinformačními weby”.

V této souvislosti je zmíněn i exprezident Klaus, který se proti této „nehoráznosti” rozhodl „zásadně a kategoricky ohradit”.

Ministra požádal o vysvětlení uvedeného tvrzení, byť je zřejmé, že nejde o Blatného soud, ale o výstup z dat společnosti Semantic Visions a vládního Centra proti terorismu a hybridním hrozbám, pro něž Klaus užil termín „najatá aktivistická organizace”.

Nejnebezpečnější Klausova výzva, odmítl Šťastný bagatelizaci koronaviru

Domácí

„Je nepřijatelné, aby webové stránky ministerstva sloužily k napadání, k dehonestování a k nepodloženým nařčením nejen člověka, který byl dvakrát předsedou vlády a dvakrát prezidentem republiky, ale jakéhokoli jiného občana,” uvedl Klaus.

Bývalá hlava státu uznala, že Blatný je v čele úřadu krátkou dobu a nemusí mít přesný přehled o dění zaštiťovaném ministerstvem, nicméně očekává, že po tomto upozornění bude „politováníhodná věc napravena” a nebude se opakovat.

Klaus přišel na Národní s rouškou nasazenou „tak napůl”. Má ji za symbol

Domácí

Klaus je v kolonce osobností a odborníků propagujících dezinformace jmenovitě uveden spolu s imunologem Jiřím Beranem, který mimo jiné tvrdil, že nákazu koronavirem lze vyléčit volně dostupným lékem.

Klaus označil covid-19 za nástroj na změnu společnosti, při nedávných oslavách výročí událostí 17. listopadu dorazil na Národní třídu s rouškou nasazenou „tak napůl”. Dlouhodobě pak kritizuje i vládní restrikce přijaté ke zvládnutí epidemie.

Reklama

Výběr článků

Načítám