Hlavní obsah

Klaus: Měl jsem dát moderátorovi rozhlasu pěstí. Jsem hovňousek

Někdejší prezident Václav Klaus se v pátečním rozhovoru na XTV.cz vrátil ke středečnímu odchodu z živého vysílání v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. Moderátorovi Českého rozhlasu Vladimíru Krocovi prý měl za vedení pořadu dát pěstí, a protože tak neudělal, považuje se za „poseroutku” a „hovňouska”, který stárne.

Václav Klaus předčasně opustil středeční živý rozhovor v Českém rozhlasuVideo: Český rozhlas Radiožurnál

 
Článek

Klaus v pátek podal Radě Českého rozhlasu a Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) stížnost v souvislosti se „skandálním průběhem” rozhlasového pořadu. Následně v rozhovoru na XTV.cz popřel, že by opustil středeční vysílání rozhlasu rozrušený.

Skandální průběh, stěžuje si Klaus na rozhovor, během něhož naštvaně odešel

Domácí

„Myslím, že se trochu mýlí ti komentátoři, kteří to označí 'rozčíleně odešel'. Ne, já jsem prostě odešel jako výslovné gesto, jako demonstraci něčeho. Nemyslím, že jsem byl tak strašně rozčílený. Ale není možné se s něčím takovým smiřovat,” uvedl Klaus.

„Prostě ta podvodnost toho, jak se tito kvazi novináři snaží vést rozhovory, je nepřijatelná,“ dodal exprezident, jenž za dva týdny oslaví 80. narozeniny.

Klaus opustil živé středeční vysílání s Krocem, jehož několikrát označil za blázna a na závěr za „lidskou zrůdu” v polovině poté, co se jej moderátor Českého rozhlasu neustále ptal na otázky kolem údajné půjčky Sovětskému svazu ve výši přibližně 1,3 miliardy amerických dolarů na přelomu 80. a 90. let, kdy byl Klaus ministrem financí federální vlády.

Zprávu jako první přinesly minulý týden Hospodářské noviny. Ve středu ji upravily, ale za svým tvrzením si stojí.

Článek o Klausovi a půjčce SSSR novináři upravili, na podstatě ale trvají

Domácí

Klause prý potěšily reakce, že svým gestem „vytvořil tlak na novinářskou skupinu, která se nás snaží řídit, dirigovat, ovládat.”

„Samozřejmě kvůli tomu jsem to nedělal, ale ta myšlenka, že by to mohlo osmělit někoho dalšího. Hm… Já jsem samozřejmě pouze zbaběle odešel, protože to chtělo dát tomu člověku (Krocovi) pěstí,” uvedl Klaus.

Klaus po nepříjemných otázkách odešel předčasně z rozhovoru v rozhlase

Domácí

„Když jsem odcházel z rozhlasu, nebyl jsem rozčilený, ale trochu jsem zpytoval svědomí, že jsem to neudělal, že jsem poseroutka. Že jsem mu nedal pěstí, je důkaz toho, že jsem trochu hovňousek. Asi stárnu,“ dodal.

Zatímco za Klause se postavili jeho příznivci, vedení Českého rozhlasu se zase postavilo za Kroce, jenž prý rozhovor vedl správně.

Reklama

Výběr článků

Načítám